16.5 C
София

Тръмп: Одобрявам сделката между Oracle и TikTok „като концепция“

Най-четени

Президентът Тръмп казва, че одобрява „като концепция“ сделката между софтуерния гигант Oracle и TikTok, ден преди забраната за разпространяване на социалната мрежа в САЩ да влезе в сила.

„Дадох благословията си на сделката“, каза Тръмп пред репортери в Белия дом в събота, когато замина за митинг в Северна Каролина. „Одобрих сделката като концепция.“

В петък Министерството на търговията на САЩ издаде изпълнителна заповед за ограничаване на разпространението, както на приложението TikTok, така и на WeChat, в магазините за приложения като App Store и Google Play Store, която трябваше да влезе в сила от днес, 20 септември. В допълнение, в изпълнителната заповед още се казва, че се забранява на американските предприятия да имат каквито и да било отношения и да поддържат операции с WeChat, в това число и на доставчиците на хостинг и сървърни услуги, а същото грози и да сполети TikTok, ако сделката с Oracle не е финализирана и одобрена до 12-ти ноември. Сега става ясно, че забраната влиза в сила от днес само за WeChat, а за TikTok се отлага с една седмица – до 27 септември.

Детайлите около сделката все още се обмислят и се променят в реално време, но засега знаем, че новата компания, ще бъде наречена TikTok Global и ще бъде стартирана в САЩ, като нейната цел ще бъде да поеме обработката и съхранението на всички данни на американските потребители в TikTok.

Тръмп заяви, че новата компания ще бъде със седалище в Тексас, ще наеме до 25 000 души персонал и ще допринесе в икономиката на САЩ с 5 милиарда щатски долара.

„Ще създадат много голям фонд. Това е техният принос, който исках“, каза президентът Тръмп пред Bloomberg.

Точно как новата сделка ще разсее опасенията за националната сигурност на Тръмп, все още не е ясно. Търговският секретар Уилбър Рос заяви в изявление, че забраната на TikTok, която трябва да влезе в сила от днес, ще бъде отложена с една седмица, до 27 септември.

Китайското правителство също трябва да одобри сделката, за да продължат операциите на TikTok.

„Радваме се, че предложението от TikTok, Oracle и Walmart ще реши проблемите със сигурността на американската администрация и ще уреди въпроси относно бъдещето на TikTok в САЩ“, заяви говорител на TikTok в имейл до The Verge Saturday. Като част от сделката Oracle ще се превърне в „доверен доставчик на технологии“ на TikTok и ще отговаря за хостването на всички потребителски данни в САЩ и за сигурността на свързаните компютърни системи, добави говорителят.

„В момента работим с Walmart и по търговско партньорство. И двете компании ще участват в кръг на TikTok Global за предварително IPO финансиране, в който могат да вземат до 20% кумулативен дял в компанията “, каза говорителят.

Изпълнителният директор на Oracle Сафра Кац заяви в прессъобщение в събота, че Oracle ще се превърне в миноритарен инвеститор в TikTok Global и ще бъде „доставчик на сигурни облачни технологии“ на TikTok по сделката.

„Oracle бързо ще внедри, бързо ще мащабира и ще интегрира системите на TikTok в Oracle Cloud“, каза Кац. „Ние сме сто процента уверени в способността си да предоставим изключително сигурна среда на TikTok и да осигурим поверителност на данните за американските потребители на TikTok, както и на потребителите по целия свят.“

TikTok потвърди, че компанията ще осигури „25 000 работни места в цялата страна“ като част от сделката и „също така ще поддържа и разширява централата на TikTok Global в САЩ“.

Абонирай се
Извести ме за
guest
8 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини