Тръмп отлага митата върху китайските лаптопи и смартфони за декември

3
530

САЩ ще отложи предложеното увеличение на митата на много потребителска електроника, която се внася от Китай. Това стана ясно днес от Администрацията на Тръмп. Производителите на джаджи със сигурност почувстваха облекчение.

Службата на търговския представител на САЩ казва в изявление, че продължава напред с плановете за налагане на 10% мито на стоки от Китай на стойност $300 милиарда. Президентът каза през август, че след застоя в преговорите с Китай, митата ще бъдат наложени на 1-ви септември. Службата потвърждава, че това е все още валидно. Малка част от китайския внос вече е обложен с 25% мито.

Сега става ясно, че определени продукти ще бъдат извадени от списъка с новите мита „на база на здраве, безопасност, национална сигурност и други фактори“. Също така, налагането на митата ще се измести на 15-ти декември за определени продукти.

„Групата включва например мобилни телефони, лаптопи, игрови конзоли, някои играчки, монитори, някои дрехи и обувки“, казва се в изявлението.

Публикувани са списъци с благата, които ще бъдат засегнати от промените на 1-ви септември и 15-ти декември.

Това са добри новини за компании като Apple, които се притесняват, че митата ще се отразят зле на цените за крайния потребител. Компанията дори пожела частите за Mac Pro да бъдат изключени от списъците. Тръмп отказа да приеме, а преди това каза и, че потребителите могат да издържат на 10%-ов скок в цените на iPhone много лесно.

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
1 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
assa
assa

„Тръмп отказа да приеме, а преди това каза и, че потребителите могат да издържат на 10%-ов скок в цените на iPhone много лесно.“
Е че то това си е ежегодно събитие.

favr
favr

декември ше ги отложи за април… и така…

Радослав
Радослав

Гений, хем накара китайците да си размърдат мозъците, хем американските производители ще продават.