В реч пред военните в Сан Диего, президентът на САЩ Доналд Тръмп предложи създаването на нов род войски в американската армия с име „Космически сили“. Тръмп подчерта, че съответната военна структура и поделения могат да се появят съвсем скоро.

Американският президент отбеляза, че неговата нова национална стратегия за космоса предполага, че безвъздушното пространство е „същото бойно поле, като земята, въздуха или морето„. Миналата година администрацията на Тръмп се противопостави на тази идея. Считаше се, че това ще създаде излишна бюрокрация във време, когато правителството е съсредоточено върху намаляването на разходите. Очевидно ситуацията се е променила, понеже Тръмп заяви, че това е една отлична идея.

През месец юни 2017 година бе предложено създаването на „Космически корпус“, функциониращ в рамките на военновъздушните сили на САЩ. Предложението не бе прието. Но ето че тази година явно ще бъдат създадени войските „Космически сили„.

ВВС на САЩ вече има космическо поделение, което се занимава с GPS проследяване, сателитно разузнаване и други подобни. Предполага се, че Тръмп не иска да изостава пред конкурентите Русия и Китай, които сериозно напредват в космическите военни операции.

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Dave
Dave

Един път да се съглася с тоя дъртю.

Методи Дамянов
Методи Дамянов

В Русия това го има отдавна. Ето, че най-отвратителната страна в света копира друга..

stormofblood
stormofblood

Battlestar Galactica here we come!

Путин
Путин

Като се има предвид, че в последните над 10 години американци са излизали в космоса само като товар на руски ракети, предлагам на колегата Дони специално намаление за извозване в космоса на американски космически войски, които ще се бият с руснаците 😀