Тръмп прекрати отношенията на САЩ със СЗО

13
925

Президентът на САЩ Доналд Тръмп прекратява отношенията на страната със Световната Здравна Организация, като твърди, че решението му е взето поради убеждението му, че СЗО контролира разпространението и мерките за коронавирусната пандемия. САЩ заговори за прекратяване на финансирането на СЗО преди седмици, а сега официално отклонява предварително бюджетираните средства за организацията, съобщи Тръмп на пресконференция в петък и каза, че вместо за СЗО, въпросните средства „ще бъдат насочени към други световни и заслужаващи си спешни глобални проблеми и потребности за общественото здраве“.

Разсъжденията на президента стоящи зад мотивите за прекратяването на подкрепата на СЗО включват твърдения, че Организацията работи с Китай и китайското правителство, за да „заблуди света за произхода на коронавируса и неговото първоначално откриване“. Той още твърди, че „Китай има пълен контрол над Световната здравна организация.“

Освен това Тръмп твърди, че Китай известно време е прикривала информация за коронавируса и според нещо все още правителството на страната не разкрива всички важни аспекти на новия вирус, както и е „игнорирала задълженията си да го докладва пред Световната здравна организация“.

Броят на починалите от COVID-19 в САЩ преди два дни е достигнал 100 000 души, като потвърдените случаи вече са повече от 1,7 милиони. По света са загинали повече от 360 000 души, като към момента са регистрирани 5,87 милиона случая.

Защо?

САЩ направиха подробни искания за реформи и промени в СЗО, които искат да видят, ако някога решат отново да имат отношение с Организацията. Тръмп каза още:

„Тъй като те отказаха да направят поисканите от нас силно необходими реформи, днес ще прекратим отношенията си със Световната здравна организация.“

СЗО не отговори веднага на искането за коментар.

Международната организация работи за борба с болестите в световен мащаб, като работи с правителства, здравни организации, фондации, професионални асоциации, ООН и много други. Тя помага да се насочат и координират международните здравни ресурси и системи, включително подготовка, проучване и реагиране на пандемии и други здравни проблеми. Освен това Организацията ще има ключова роля върху наблюдението и координирането на очакваната ваксина срещу новия коронавирус.

САЩ досега беше най-големият финансист на СЗО като изплащаше почти 60 милиона долара годишно финансиране на организацията. Все още експертите и анализаторите не са излезли с оценка за това какъв ефект ще има решението на Тръмп върху здравеопазването в САЩ в бъдеще, както и върху самата СЗО и всички страни по света, които работят с нея. На първо четене обаче, това би извадило САЩ от глобалната система за здравно наблюдение и бързо реагиране на здравни прецеденти и извънредни ситуации, какъвто е и COVID-19, която СЗО поддържа.

5 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
13 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари