Тръмп счита производството на уран въпрос на националната безопасност на САЩ

7
562

Доналд Тръмп предложи от американския бюджет за 2021 година да бъдат заделени $1,2 милиарда за изследвания и разработки в областта на ядрената енергетика. По този начин САЩ възнамерява да възроди своята промишленост и да бъде конкурентоспособна на международния пазар. Администрацията на Доналд Тръмп има намерение да увеличи производството на уран в страната и счита, че това е въпрос на национална безопасност.

Тази сума е значително по-голяма от $824-те милиона, заделени от бюджета при предишната година. Към днешен ден 20% от енергийния баланс на САЩ се осигуряват от ядрената енергетика. В същото време тези 20% са половината от безвъглеродното електричество на Северна Америка. В постъпката на президента има логика, понеже броят на електромобилите бързо се увеличава и това е един от начините за изчистване атмосферата на Земята.

В американската общественост има две противоположни мнения относно перспективите пред ядрената енергетика. Едните считат, че тя трябва да се развива възможно най-бързо и паралелно с другите алтернативни източници на електрическа енергия, което силно ще намали влиянието на човека върху природата. Другите се фокусират върху високата цена на ядрените електроцентрали и върху неясното засега бъдеще на ядрените отпадъци.

Тръмп подписа и два законопроекта, предвиждащи разработването на най-модерни ядрени реактори. Президентът отпусна и $300 милиона за създаването на универсален реактор от нов тип.

7
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
5 Коментари
2 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Prasko1
Prasko1

Отпадъците ги карат в булгаристаня няма какво ги мислят

БегиМани
БегиМани

Ти си най-големият отпадък, кога ще те докарат?

Щерян Николаев
Щерян Николаев

Нещо интересно … бият се и пращат вируси на Иранските ядрени централи и искат да спрат тяхното обогатяване на уран (под предтекст, че може и едва ли не ще се използва за военни цели) а те … няма проблем … всичко е ОК. Аз може и да греша Ирак или Иран, но идеята е важна … 😀 Какво ще кажат троловете?

пипи
пипи

Качват ги на една ракета и я изстрелват към Слънцето!

Надолу
Надолу

Мда, значи когато САЩ – единствената терористична органицация в историята на члвечеството, използвала два пъти атомни бомби срещу цивилни обогатява уран – това е безопасност.
Когато обаче това го прави някой друг – тогава вече е заплаха?

Джони
Джони

Тръмп кога почна да се интересува от екология…?

Тралала
Тралала

Ми нали Гретето му беше на гости, на чай и бяло сладко. Та са си побъбрили за екологията и еко проблемите.