„Трябва много, наистина много да се страхуваме от технологичната криза“

12
2874

Социалните мрежи няма да ни спасят от астероида, който се носи към Земята“ – заявява Андрю Грейм, професор на Манчестърския университет, носител на Нобеловата награда по физика за работата върху графена, който сподели своите виждания за съвременната наука.

„И какво толкова правите тук?“ – запита ме милиардерът, забогатял от софтуер, който бе безкрайно учуден, когато му казах, че съм физик. Неговата реакция бе много показателна – сякаш е срещнал сезонен работник, който някак е попаднал на Световния икономически форум в Давос.

Освен завързването на полезни връзки, самореклама и други неща (например каране на ски), с каквото обикновено се занимават политиците и финансистите, представителите на различните страни обсъждаха в Давос влошаването на глобалната икономика. Ръководителите на държавите считат, че ситуацията може да се оправи с по-добро управление, директорите на централните банки са на мнение, че спасението е в подобряването на финансовия контрол, а инвестиционните банкери – в пазарите. Икономистите предлагат нови теории, а интернет предприемачите вярват в социалните мрежи. Но единственото, до което всички тези хора постигнаха единно мнение бе, че бързото решение на проблема е съвсем достъпно и близко.

Преимуществото на кулите от слонова кост е в това, че дават възможност да се видят не само актуалните проблеми. Там където едни виждат финансова криза, дългова криза и валутна криза, учените забелязват много по-тревожни събития. Ние се намираме в разгара на технологична криза. В наши дни иновационните и пробивните технологии се появяват много по-рядко, отколкото е необходимо за един стабилен икономически ръст. Дори и банкерите се оплакват от недостига на нови технологии, които да се използват в инвестирането и въобще в банковото дело.

Статия за диамагнитната левитация, в което се споменва лобимия хамстер Тиша. След това тя е използвана за получаване на докторат по физика

Просто погледнете втората половина на миналия век. Та тя бе пълна с технологични достижения. Силициевата революция доведе до появата на компютрите, микрочиповете, смартфоните и интернет. А преди това имаме сателити и лазери, Космическа надпревара. Да не забравим и глобалната навигационна сателитна система GPS. А през последните две десетилетия освен появата на социалните мрежи, няма нищо друго, а само усъвършенстване на едни или други устройства.

Много икономисти твърдят, че „ниските плодове от дърветата са вече откъснати“ и сега започва дълъг период на стагнация в науката. Но понеже все още няма явен икономически спад, хората почти не обръщат внимание на това. Икономистите са добре известни със своите красноречиви обяснения за това, какво не е наред с предишните теории, но от това няма полза.

„Of flying frogs and levitrons“ – статията, която получи Шнобеловата премия по физика за 2000 година

Моята собствена кула от слонова кост дава представа за фундаменталната наука, в която икономистите не рискуват. Аз виждам големи проблеми в предаването и разпространяването на нови знания. Работата не е там, че няма нови открития, а в това, че скоростта в науката е намаляла. Без нови познания са възможни само производни технологии, но колкото и важни да са те, не могат да поддържат същите темпове на икономически ръст, на които се наслаждаваше светът от началото на индустриалната революция.

За неспециалиста изследването на синьото небе може да се стори просто излишно изразходване на парични средства, понеже това занимание не осигурява „хляб и зрелища“. Но от друга страна, можем да разберем, че няма такова понятие като „безполезни фундаментални познания“. Силициевата революция нямаше да е възможна без квантовата физика. Защита на информацията в мрежата и компютрите не се сриват всяка една секунда благодарение на абстрактната математика. Теорията на относителността на Айнщайн може и да не изглежда значителна, но без нея нямаше да работи сателитната навигационна система. Пътят от базовите открития до стоките за ежедневна употреба е бавен, но без научните основи и това няма да го има.

Изглежда съвсем логично да се инвестира в усвояването на космоса с цел получаване на нови знания. Всички, с които говорих в Давос еднозначно заявяваха, че трябва да се увеличи поддръжката и финансирането на науката. За съжаление, хората са нелогични. Когато питах същите тези хора, дали техните компании са готови да плащат данъци, предназначени за науката, отговорът бе съвсем категоричен – не. Както и плащането на някакъв личен данък за развитието на науката. Сякаш парите за тази цел могат да дойдат от някое друго място.

Преди 40 години заплахата от война принуди страните да търсят дългосрочни преимущества срещу своите врагове. Забележете, че всичко това се изля в огромни инвестиции в науката и даде възможност на промишлената революция да продължи. В наши дни, явно заплахата от глобалното затопляне, пренаселването и дефицита на природни ресурси не изглеждат достатъчно плашещи.

Западните правителства свиват и намаляват своите програми за изследване на космоса в отговор на финансовите ограничения и негативното отношение на избирателите към научните изследвания. В Давос се убедих, че надежда за промени почти няма. Трябва да се промени човешката природа. Страхувам се, че този път икономистите са прави и стагнацията в японски стил е най-добрият ни сценарий.

Но аз имам една мечта. Да си представим, че промишлената революция и икономическият ръст продължават. Това става, защото учените са открили огромен астероид, който ще наближи нашата планета след 50 години. Това си е достатъчно страшно и плашещо. Разбира се, светът може да се справи с тази заплаха, но само при развитието на нови знания и технологии. И накрая, в моята мечта, човечеството все пак осъзнава, че социалните мрежи наистина могат да направят някои хора много богати, но няма да спасят планетата. За тази цел са необходими фундаментални открития.

12
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
8 Отговори на коментарите
10 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
10 Автори на коментарите
АтанасfavrНадблюдателХомоеректусАнатоли Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Кольо
Кольо

Не е проблем че се харчи за хляб, това е харч, който не може да се избегне и без това. Но, че се харчи и инвестира излишно много за зрелища, това е наистина огромен проблем.

BlB
BlB

Ама от хляб и зрелища и соц мрежи някои правят пари…останалите будали пляскат с ръце и четат книги от съсщите тея как се става богат..

Хомоеректус
Хомоеректус

Преди 88-тя се харчеше за пропаганда, зрелища, манифестации, паради, пропагандни филми и нерентабилно комунистическо производство.

favr
favr

сега се харчи за същото, ама много повече…

ahan
ahan

постоянен разтеж ама с крайни ресурси по добре да види тва видео тук и да се позамисли. https://youtu.be/Rhcrbcg8HBw

Кольо
Кольо

Ресурсите, е пресилено да се нарекат крайни, толкова лесно. Да, крайни са, но не на този етап, въпреки че се църка за това в нета. Църкането, е просто опит да се привлекат парични ресурси, в посока на тия които църкат. Освен това, могат да се рециклират, метали, пластмаси, хартия и др., от вече употребените стоки, изхвърлени по сметищата.

Атанас
Атанас

Съгласен съм за рециклирането, с уточнението, че веднъж на сметището, трудно могат да се извлекат хартия, пластмаса и т.н. Или поне ще е много неизгодно икономически. Истината е в разделното събиране на боклука. Затова на запад живеят по-добре – мислят отрано, мислят и за малките неща, които с натрупване имат огромно значение. Само наш Ганьо е ларж – мята си чашите от кафето през прозореца на колата, не си разделя боклука и т.н. Той е над тия неща. Затова сме обречени на мизерия, защото не мислим в перспектива, а от днес за утре.

анонимен
анонимен

Всичкото това, което е казано по горе, лежи на образователната система.
За упадъкът на едно общество може да се съди от образованието.
Както всички знаем в БГ пари за образование не се дават, реформи не се правят, не се стимулира нищо различно от силикон и божинката.

BlB
BlB

Ами кой…айде така да го кажем…ОТОРИЗИРА някой си да ги дава тея пари? Апропо в бг университетите кой е заинтересован да изисква да се преподава добре и какви работни позиции в БГ се търсят? Тук само фото, офис и счетоводен софт се разисква и изисква! Е това ли е модерната икономика? Нима няма и друг мн по-важен като строително, машинно и ел инженерство, био- и химико- гео-физичен софт? На почит обаче са мантри как от една финтех джоджавка да се искарат макс пари или, о чудо, как с натискане по смарт-а да си пусна климатика или джакузито в еди колко… Виж още »

Фильо
Фильо

Проблема на нашата цивилизация е човешкото сърце – алчността ,егоизма и безотговорността. Потъваща в аморалност цивилизация на самовлюбени индивидуалисти гледащи в пъпа си. Икономическия растеж може да е някакъв измерител на благоденствието за банкстерите ,но за обикновения бачкер ,няма никакво значение – остава си роб(-отещ) беден. Светът ще загине не защото не може да нахрани бедните ,а защото не може да нахрани богатите… и никакви теории за процеждането на богатството надолу не вървят тука. Ако 1% от най-богатите притежават повече от половината блага, то това няма как да продължи дълго.) Не е проблем че няма нови открития – проблема е… Виж още »

Анатоли
Анатоли

Ако обаче изчезне „глада“ на богатите, който сега движи растежа в някаква степен, ще стане както при соца – уравниловка и ступор на икономиката и евентуално развитие само във военния сектор (СССР).Мисля, че твърде развитата социална система е пагубна за развитието и прогреса , защото поражда социален мързел. Ще видим по-сериозните резултати от Базовия доход в Индия.

Надблюдател
Надблюдател

Да ти кажа проблема е малко по различен: Тез дето не са и 1% и имат половината пари на света са предимно богати заради: Свръх забогателите евреи – които са такива заради същите им такива роднини в Европа умряли в концлагерите, които пък са станали толко ужасно богати защото са окрали цела Германия и Европа в инфлация спекула и измама, НЕ е случайно за западно европейците думата мошенник – което произлиза от еврейското име Моше, както и има и разновидности като: Мосе, Муса , Моси – има и араби с такива имена. Та тез хора реално спечелват Втората световна война… Виж още »