На среща с инвеститорите, основателят и генерален директор на компанията Tesla Илън Мъск представи две решения, които ще повишат производителността и ще дадат възможност за производството на по 700 хиляди електромобила годишно.

Първата стъпка е използването на електрическите товарни автомобили Tesla Semi за транспортиране на акумулаторните батерии до поточните линии за сглобяване на електромобилите. Втората стъпка е прокопаването и използването на подземни тунели за автоматизирана доставка на компонентите на къси разстояния.

Двата основни производствени центъра на Tesla са разположени на разстояние около 400 километра един от друг. Фабриката за акумулаторни батерии Gigafactory 1 се намира в Невада, а заводът за производство на електромобили е в Калифорния. Мъск подчерта, че транспортирането на батериите е скъпо и качва себестойността на електромобила.

Мъск изпрати запитвания до двата щата с цел да получи разрешение за тестване на колони от товарни автомобили, които ще се придвижват на автопилот. Пробегът на Tesla Semi е 800 километра и те могат да пропътуват по някой кратък маршрут от Gigafactory 1 до Фримонт и да се завърнат обратно само с едно зареждане.

Мъск не се отказва от подземните тунели, но възнамерява да ги използва в малък мащаб – от основния производствен център до фабриката за производство на седалките разстоянието е около 2 километра. Според Мъск, използването на електрически камиони на толкова малко разстояние, е нецелесъобразно. Ето защо се предвижда прокопаването на подземен тунел, свързващ двата обекта, който ще осигури автоматичното транспортиране и няма да зависи от трафика на повърхността.

Според този план на Мъск, оптимизацията на логистиката ще реши проблема с недостига на части и компоненти и ще даде възможност на компанията във Фримонт да произвежда по 700 000 електромобила годишно. От тях 600 хиляди ще са седаните Model 3, а останалите 100 000 ще са електрическите автомобили Model S и Model X.

Илън Мъск още не може да настрои своите роботизирани конвейери и изостава от графика на производството на Tesla 3.

Както всички компании, Tesla също публикува своите финансови отчети за четвъртото тримесечие на 2017 година. Компанията приключи годината с рекорден доход от малко над $3,3 милиарда, предимно от продажби на енергийни системи и лизинг на електромобили. Но и загубата на Tesla е рекордна – $675 милиона.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
7 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари