TuNur подаде заявка за започване строителството на гигантско предприятие-електроцентрала за слънчева енергия с мощност 4,5 гигавата. Слънчевата електроцентрала ще бъде построена в Сахара и ще доставя електрическа енергия на Европа чрез подводни кабели. The Guardian допълва, че тази енергия ще е достатъчна за два милиона европейски домове.

Огромният завод за слънчева енергия от Сахара съвсем скоро може да започне експорта на електрическа енергия към Европа, ако правителството на Тунис одобри заявката за неговото строителство. Мегапроектът с мощност 4,5 GW ще подава електроенергия на Малта, Италия и Франция чрез подводни кабели. Това се очаква да стане най-грандиозният проект по експортиране на енергия.

Интересно изказване направи главният изпълнителен директор на TuNur: „Ако европейските правителства наистина се отнасят сериозно към Парижкото споразумение за климата, то е необходимо веднага да се започне импортирането на енергия от възобновяеми източници. Към днешен ден около 60% от първичната енергия на Европа се импортира от Русия или Близкия изток. Наистина ли Европейският съюз иска да използва чиста енергия или ще продължи да използва изкопаемо гориво?„.

ЕС вече разглежда положителните и отрицателните страни от прокарването на силов подводен кабел, съединяващ Тунис с Италия.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари