16.5 C
София

Турските смартфони вече няма да получават лицензи за ОС Android

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Google прекрати издаването на лицензи за мобилната операционна система Android за новите смартфони, които ще се продават в Турция. Това означава, че интернет гигантът повече няма да може да предоставя услугите си в тази страна.

Причината за това е решението на турските антимонополни органи, които преди около година глобиха Google със $17,4 милиона за нарушаване Закона за конкуренцията. Въпреки че корпорацията веднага реагира и въведе промени в договорите със своите делови партньори, турският регулатор остана недоволен от това, че както преди няма начин да бъде променена използваната в смартфоните търсачка на Google.

Интернет гигантът заяви, че повече няма да издава Android лицензи за новите мобилни устройства на турския пазар и ще спре достъпа до своите приложения и онлайн услуги. Това решение не се разпростира върху вече съществуващите или продадени мобилни устройства, които ще продължат да получават обновявания.

Google работи върху решаването на така създалата се ситуация и помоли своите партньори да окажат известен натиск върху търговския министър на Турция и на антимонополното ведомство, които биха могли да преразгледат своето решение.

„Ние разбираме, че това ще създаде трудности за потребителите, производителите, разработчиците на приложения и на мобилните оператори на Турция. Ето защо очакваме да постигнем изгодно за двете страни споразумение“ – се казва в изявлението на Google.

Абонирай се
Извести ме за
guest
12 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини