Турският парламент одобри законопроект за засилване на контрола в интернет

1
30

Турският парламент одобри законопроект, регулиращ сферата на интернет, съобщи днес РИА Новости, позовавайки се на свой източник в Парламента.

„Тази нощ бяха приети параграфи, касаещи регулацията на интернет-сферата. Целият пакет от законодателни инициативи, състоящ се от различни сфери на дейност, все още се разглежда от Парламента. Възможно е днес разглеждането да приключи, след което законопроектите ще бъдат предадени на турския президент“, е заявил източникът на агенцията.

По думите му, ако президентът приеме пакета от законопроекти, още на следващия ден решението ще бъде публикувано в правителствения вестник Resmi gazette, което би означавало влизането им в сила. „Но той може да наложи вето“, добавя източникът.

Според приетите от Парламента текстове, в случай на нарушаване на неприкосновеността на личния живот в интернет Департаментът по телекомуникации на Турция ще може без съдебно решение да изиска от доставчика да блокира ресурса, а провайдърът ще бъде задължен в срок от 4 часа да изпълни искането.

Всеки гражданин ще може да подаде иск в съда срещу интернет-сайт, ако според него съдържанието на ресурса нарушава човешките права. В този случай съдът има право в срок от 24 часа да даде разрешение за блокиране на сайта. Доставчиците на съдържание ще бъдат задължени да съхраняват в течение на две години информация за целия трафик, реализиран от потребителите, и да предоставят информацията по искане на Департамента по телекомуникациите.

Опозиционните партии в Турция, както и част от населението, предимно млади хора, остро разкритикуваха проектозакона, като обвиниха правителството, че иска да манипулира интернет-пространството в своя полза. Властите смятат, че законопроектът ще осигури защита на неприкосновеността на личния живот на хората, като ще бъдат блокирани само опасни и вредни сайтове, например порнографски ресурси или такива, водещи терористична пропаганда или съдържащи пропаганда на сексуално насилие над деца.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Greak
Greak

Нещастници.