fbpx
-5.6 C
София

Турция вдигна забраната на Wikipedia след почти три години

Най-четени

Забраната на Wikipedia в Турция беше вдигната след близо три години. Това се случва след произнасяне на Конституционния съд. Аргументът е, че забраната подкопава свободата на изразяване.

Банът беше наложен през април, 2017, когато Wikipedia отказа да премахне страници, на които пише, че Турция си е сътрудничила с Ислямска държава и Ал Кайда в Сирия.

Това не е и единственият случай на подобна цензура

През 2014 година бе поискано блокирането на YouTube в страната, след като на платформата се появи запис на правителствени служители, които обсъждат военна интервенция в Сирия. Достъпът бе възстановен няколко месеца по-късно, отново след решение на Конституционния съд. Периодично обаче се появяват подобни забрани. Властите временно спряха достъпа и до Twitter.

От Wikipedia са щастливи, че за 19-я си рожден ден получават такъв подарък. Вече имат информация, че достъпът от Турция постепенно се възстановява. Все повече и повече турски доставчици на Интернет премахват ограничението за достъп до онлайн енциклопедията.

„Щастливи сме, че отново се събираме с хората от Турция. Ние в Wikipedia правим всичко възможно да защитим фундаменталното право на хората да имат достъп до информация. Вълнуваме се да споделим този момент с хората от Турция, които участват в попълването на Wikipedia“, каза Katherine Maher, изпълнителен директор на фондацията Wikimedia, цитирана от Silicon.co.uk.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Mercusys Halo H50G – изгодна Wi-Fi Mesh система за големи жилища

Безжичният интернет е нещо чудесно. Имаме възможност за свързване на всякакви устройства и минимум кабели в къщата. Но нещата понякога не са толкова розови....

Подобни новини