Турската държава, в лицето на Борда за опазване на личната информация, глоби Facebook 1.6 млн. турски лири ($282 000) за нарушение на закона за опазване на личните данни, което е засегнало почти 300 000 местни потребители на социалната мрежа, предава Reuters.

Решението за това беше обявено вчера от Борда, след като информацията на 280 959 турски граждани е изтекла. Данните включват лични имена, дата на раждане, местоположение, история на търсенията им и др. след пробив, засягащ тяхната конфиденциалност.

Бордът е започнал разследване на социалната мрежа, след като е станало ясно, че Facebook не са информирали засегнатите от допуснати грешки в някои приложения, които те са използвали.

„Бордът налага необходимите административни и технически мерки, определени в закона и реши да наложи глоба на Facebook в размер на 1.15 милиона турски лири за това, че компанията не е осъзнала отговорностите си, свързани с опазване на данните“, споделят в своето решение от институцията. Отделно от това, Facebook биват глобени с допълнителни 450 000 лири за това, че не са докладвали пробива в сигурността на местните власти и борда.

След като години наред Марк Зукърбърг и компания трупаха милиарди долари необезпокоявано и симпатията на силните на деня, в един светъл ден дойде скандала с британската компания Cambridge Analytica. Сенчестият стартъп се възползва от безконтролния достъп, който социалната мрежа предоставя благосклонно на своите партньори, които публикуват приложения на страниците на Facebook. Компанията е използвала този достъп, за да профилира и таргетира британците в подготовка за референдума по Брекзит. И за един ден същите тези силни на деня промениха на 180 градуса отношението си към Зукърбърг и Facebook. Сякаш през всичките тези години на мир и спокойствие Facebook е бил нещо друго. Като отникъде почнаха да се появяват разкрития за нечестни практики на компанията спрямо потребителите им, новини за течове на информация и масово компрометиране на данни. Като открит „пропуск“ в сигурността и незащитена база данни с 419 000 000 записа. Или забраната на десетки хиляди приложения, възползващи се от неконтролирания достъп до планините от лични данни на потребителите на мрежата. Както и разкритието през април, че служители на Facebook са използвали този достъп за лично облагодетелстване. Или друг „пропуск“ в сигурността, при който се разбра, че паролите на 600 000 000 потребители са съхранявани по неправилен начин. Или с други думи, ако трябва да използваме разговорен език, с Cambridge Analytica, Facebook се „набутаха между шамарите“.

Не закъсняха и реакциите от политиците, които засега се ограничават основно до финансови санкции. Ходът на турската държава следва подобна стъпка от страна на Рим, който глоби по същата причина Facebook един милион долара. Федералната търговска комисия на САЩ отиде и по-далеч – пет милиарда долара санкция. И това изглежда е само началото. А какво се крие под повърхността и дали въобще е добре да разбираме, не е сигурно. В същото време, Facebook се подготвя да представи Libra, своята собствена валута. Вземайте пуканките и се настанете удобно, защото филмът обещава да е интересен.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари