Турция започна антимонополно разследване на WhatsApp и Facebook; Франция и Германия критикуват Twitter

6
1077

Агенция Bloomberg съобщи, че Турция е започнала антимонополно разследване срещу месинджъра WhatsApp и компанията Facebook.

В началото на тази година WhatsApp направи сериозни промени в своята политика на конфиденциалността. От 8 февруари 2021 година месинджърът ще подава всички лични данни на потребителите в рекламната система на Facebook, като това няма как да бъде изключено. Ако потребителите не са съгласни с новите правила, не могат да използват WhatsApp и техните акаунти ще бъдат блокирани.

Турските антимонополни органи счетоха тези действия на компанията за нарушения на законодателството на страната. Регулаторът ще изисква от WhatsApp и Facebook отмяна на новите условия по отношения на конфиденциалността. Днес турската комисия за конкуренцията нареди на Facebook да спре събирането на потребителски данни от страна на WhatsApp до приключване на разследването.

Reuters от своя страна съобщи, че WhatsApp са отхвърлили всички претенции на турския регулатор. Компанията е заявила, че това е необходима мярка, която точно обратното – ще осигури безопасността и конфиденциалността на потребителите.

През последните няколко дни видяхме, че ултиматумът на WhatsApp към своите потребители предизвикателната масова миграция към други приложения за общуване – предимно към месинджърите Signal и Telegram.

Последно време в Европейския съюз все по-често се изказват мнения за твърде опасното непрекъснато растящо влияние на големите технологични компании. ЕС е в процес на създаване на нови нормативни положения и изисквания, на базата на които ще бъдат регулирани действията на големите IT платформи, ако те не спазват новите правила и закони.

5 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари