Турция ограничи достъпа до ProtonMail за своята територия

4
871

Турските власти забраниха достъпа до най-голямата защитена поща в Интернет, ProtonMail, предава Gizmodo. От ProtonMail са съобщили преди дни, че са наясно с проблемите, които изпитват турски потребители на услугата. „Интернет цензурата в Турция е доста плаваща, така че ситуацията се променя постоянно. Понякога ProtonMail е достъпен, понякога не е. За пръв път обаче може да потвърдим, че ProtonMail е подложен на блокировка и е възможно да срещне и други проблеми в бъдеще“, споделят от имейл услугата.

Независимо от твърденията на много политици, сочещи с пръст защитените с криптографска защита услуги, че се ползват единствено от престъпници (и затова е нужно да бъдат забранени), много от тях всъщност се ползват от дисиденти, несъгласни с местните власти, които се страхуват от преследване и журналисти, попаднали в извънредни ситуации.

Това съвсем не е първият подобен случай за Турция, която на няколко пъти вече блокира достъпа до различни социални медии и услуги с цел да запази имиджа на Анкара неопетнен.

ProtonMail потвърждава, че наистина е осъществена блокировка по DNS. От компанията публикуваха и съвети как местните потребители да заобиколят забраната – използвайки VPN или сменяйки DNS доставчика си.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари