Турция предложи на Apple да пренесе производството на мобилна електроника на нейна територия

1
38

Apple получи предложение от вицепремиера на Турция Мехмед Шимшек да прехвърли своето производство на територията на Турция. Местният Cumhuriyet съобщи, че Мехмед Шимшек е заявил това, коментирайки резултатите от разследването на Еврокомисията, която изисква от Apple да заплати над 13 милиарда евро недоплатени данъци.

 

Apple трябва да се прехвърли в Турция. Ние ще се радваме да й предложим още по-щедри данъчни отстъпки, без да има нещо общо с европейската бюрокрация“ – каза вицепремиерът. Той подчерта, че Анкара ще се радва да види производителя на iPhone в своята страна.

Предложението на Шимшек е свързано с данъчния скандал, разгорял се около Apple и Ирландия. След тригодишно разследване Еврокомисията реши, че данъчното споразумение между американската корпорация и Дъблин, позволило радикално намаляване на данъците, нарушава законите на Евросъюза за държавните помощи. Европа поиска от Apple да доплати на Ирландия допълнителни данъци в размер на над €13 милиарда или около $14,5 милиарда.

 

Скандалът с данъчните облекчения за Apple се разгаря и явно ще има неочаквани последици, понеже Дъблин от своя страна заяви, че не желае тези пари. Финансовият министър на Ирландия заяви, че този данъчен модел е в основата на нейната икономическа политика и по този начин държавата привлича корпорации като Google и Facebook.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари