Търговията с биткойни във Венецуела достигна исторически максимум

5
1183

Въпреки официално въведената във Венецуела национална криптовалута El Petro, търговията с биткойни чрез LocalBitcoins във Венецуела достигна рекордно ниво.

Миналата седмица криптовалутният оборот на P2P площадката достигна 1974 BTC. Седмица по-рано оборотът бе 1743 BTC. Тоест, само за седем дни ръстът е около 11% и се очаква тенденцията да се запази.

Редица консервативни привърженици на традиционните финанси критикуват биткойна за неговата висока волатилност. Но въпреки, че от началото на годината основната криптовалута поевтиня с над 80%, за венецуелците биткойнът си остава актуален.

Да отбележим, че официална статистика за инфлацията в тази богата на нефт страна отсъства. Но експертите от Международния валутен фонд алармираха, че в края на тази година инфлацията във Венецуела може да достигне един милион процента. Според някои данни, цените в тази държава всеки месец минимум се удвояват. Ако трендът се запази, към края на 2019 година инфлацията може да достигне 10 000 000%.

В опит поне частично да се справи с инфлацията, президентът на Венецуела Николас Мадуро въведе националната криптовалута Petro, която е обезпечена с нефт. Идеята е страната да може да търгува, в разрез с наложените ѝ от САЩ санкции. Например с Русия и други държави, срещу които също има наложени санкции. Засега няма информация за подобни сделки.

5
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
2 Отговори на коментарите
4 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
OZZY
OZZY

И ние имахме валутен лев.1 $ беше 0,97 лв.Направо го утрепахме долара.Хахахаха

анонимен
анонимен

До кога ще я крадат тази държавица?!

аз123
аз123

Добре бе, нали Венецуела била най-бедната държава в света, хората там едва живеели и едва си купували хляб, щото всичко било много скъпо, а заплатите били 5$ на месец…. та, от къде същите тези хора намират хиляди долари да купуват биткойни, и какво по дяволите ще правят с тези биткойни? Как ги купуват, като банките им не работят (поне така е официално), нямат международни трансфери, и нямат банкови карти?

Шишо
Шишо

така е… след като си купят тоалетна хартия, търчат да си купуват биткоини защото ако не го направят заради инфлацията на другия ден и тоалетна хартия няма да си купят. дори и да я има в магазин Х в град Ъ намиращ се на 200км.
красота… руската измишльотина комунизъм-социализъм взе че и там не сработи. изненада?

аз123
аз123

Тоя па… пак Русия му виновна…. ебаси шибаните тролове, честно. Кой е споменавал Русия, комунизъм и т.н.????
Ей такива тъпанари като тебе много ме забавляват.

Та, отговори ми на въпроса американски поданико: от къде някой с 3$ заплата ще намери пари за биткойни, за да „търговията с биткойни процъфтява“?