Търговската война между САЩ и Китай се задълбочава

7
1751

The Wall Street Journal съобщи, че че за държавите, които са готови да преминат на страната на САЩ в търговската война срещу Китай, са предвидени солидни финансови стимули, а за политиците от държавите на Централна и Източна Европа, както и за развиващите се страни ще бъдат организирани специални семинари, които включват учебни материали, показващи как най-добре да стане отказът от китайските 5G технологии.

Основната цел на всичко това е да не се допусне изграждането на базови станции за 5G мобилните мрежи, базирани на китайска техника, произведена от Huawei Technologies Co. и ZTE Corp. Американските власти съобщиха за WSJ, че през следващите месеци и години ще бъдат организирани специални обучения за политиците, регулаторните органи и специалистите в тази област, които имат нещо общо към внедряването на 5G мобилните мрежи. Целият проект ще бъде реализиран под ръководството на Министерството на търговията на САЩ.

За всички, които желаят да се запознаят с опита и практиките на другите държави, американските власти са приготвили специален справочник, в който за пример се посочва Великобритания и други съюзници, които имат опит във въвеждането на ограничения в използването на китайско телекомуникационно оборудване.

Така наречената Голяма седморка вече публикува информация за изграждането на глобалната инфраструктура Build Back Better World. Тя се позиционира като алтернатива на китайския проект Belt and Road, предвиждащ големи инвестиции от страна на Китай в 5G инфраструктури по целия свят.

В конгреса на САЩ републиканци и демократи забравиха разногласията помежду си и съвместно подготвиха законопроект, който ако бъде приет, ще даде възможност на европейските страни да получават помощи при закупуването на некитайско мрежово оборудване. Редица анализатори считат, че тази стъпка е пикът на търговската война между САЩ и Китай.

2.3 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
7 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари