fbpx
15.8 C
София

Търговци на електроника под марката Apple затвориха част от магазините си в Русия

Най-четени

Светослав Димитров
Светослав Димитровhttps://www.kaldata.com/
Занимава се със създаване на съдържание за уеб от 2009 г. с над 9000 написани новини за Калдата. Интересува се от SMM, Афилиейт и др.

Ритейлърите, традиционно продаващи електроника под марката Apple в Русия, започнаха да ‘оптимизират’ работата на магазините си, затваряйки търговски обекти не само в Москва и Санкт Петербург, но и в други големи градове на страната. Според някои данни, подобни действия се обясняват както с ниското търсене на съответните джаджи, така и с техния дефицит.

Според „Комерсант“ търговската верига re:Store, която е част от Inventive Retail Group (IRG), временно е затворила осем обекта, които продаваха електроника под марката Apple в Москва, още четири в Санкт-Петербург и други градове (общо 87 магазина от мрежата). Според изданието, IRG е спряла работата на магазините за три месеца, за да възстанови логистиката, а само местата, където не е било възможно да се договорят отстъпки с наемодателите, са окончателно затворени. Според непотвърдени сведения, компанията ще се опита да организира паралелен внос на електроника.

Веригата iPort, която по своето време заложи на електрониката под марката Apple, също започна да затваря свои магазини. Съобщава се, че четири обекта в Санкт Петербург са затворени, от общо 28 магазина в Русия.

Според източници на ‘Комерсант’, причините за затварянето на магазините са намаленото търсенето на продуктите Apple с паралелно увеличаване на дефицита на съответните стоки – във всеки случай е невъзможно да се търгува в същите обеми. По-рано беше съобщено, че само през април пазарът на смартфони е намалял с 30% спрямо същия месец на миналата година, а продуктите на Apple дори не са влезли в челната тройка. Въпреки спирането на дейностите в страната, първото място в Русия все още се заема от Samsung, второто е за Xiaomi, а марката Realme, собственост на китайската BBK, се изкачи на трето място.

Apple обяви ограничения в рамките на антируските санкции на 1 март – официалният онлайн магазин на компанията спря да работи в Русия, а ограниченията в работата на интернет-маркетплейса App Store направиха смартфоните на Apple наполовина безполезни. На този фон мрежата re:Store също преустанови дейността си в страната, но няколко дни след оценката на текущата ситуация възобнови дейността си.

От началото на този месец Русия официално разреши вноса на стоки без съгласието на търговеца. По-специално, разрешен е безпрепятствения внос на продукти на Apple в страната. Според данните, в средата на май браншовите асоциации са били упълномощени да издават разрешителни за това.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини