Търсенето на електрически катамарани бързо расте

0
494

Компанията Silent Yachts, която счита себе си за ‘Морската Tesla“ увеличава производството на електрически катамарани. Към днешния ден се строят 11 яхти, но ръководството на компанията възнамерява да започне да произвежда по няколко десетки броя годишно, след като построи още две корабостроителници.

Производството на няколко десетки яхти годишно изглежда съвсем малко в сравнение с производството на Tesla, но но за сегмента на луксозните морски яхти това е значително достижение. Освен това, производството на катамарани е бавен процес, който трудно се поддава на автоматизация.

Австрийската компания Silent Yachts отдавна се занимава с разработването и тестването на лодки и яхти работещи със слънчева енергия, съобщава Electrek. Портфолиото на компанията включва три яхти с дължина 16,7 метра, 18 метра и 24,3 метра. И трите предлагани модела са оборудвани със слънчеви панели, които в зависимост от размера на катамарана генерират от 10 до 26 kW слънчева енергия. Яхтите са оборудвани с акумулаторни блокове с капацитет от 150 до 532 киловатчаса.

Всичките катамарани на компанията Silent Yachts могат пълноценно да се придвижват единствено с помощта на своите слънчеви панели. Но за по-висока надеждност и за спокойствие техните собственици на тях се монтират и генератори. Цените започват от $2 милиона.

Досега компанията е произвела 11 електрически яхти, а от следващата година възнамерява да увеличи производството, понеже търсенето на тези луксозни катамарани рязко нарасна. Ще бъдат построени две нови корабостроителници, съответно в Италия и в Тайланд.

5 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари