Търсят се идеи: SAP и Lufthansa обявяват първото в света „Авиационно блокчейн предизвикателство“

0
577
Конкурс за идеи, обявен от Lufthansa Innovation Hub и SAP.iO Foundry, търси блокчейн базирани решения, които да оптимизират изживяването на пътниците и да направят процесите, свързани с веригите на доставка и поддръжката на авиолиниите, по-лесни и по-добре свързани

Независимо дали се отнася до информационни технологии, производство или гражданска авиация, блокчейн вълнува огромен брой хора, заемащи ръководни постове и отговорни за взимането на решения, във всички отрасли. Не е трудно да се разбере защо това е така. Въпреки всичко, тази технология има потенциала да промени фундаментално процесите и да даде стойност на веригите. Докато много индустриални сфери на дейност, като финансовият сектор, например, вече имат своите първи реални казуси, играчите в сферата на пътувания и мобилност тъкмо сега започват да децентрализират мрежите си.

Към днешна дата, малко иновативни технологични решения, свързани с авиолиниите, се ползват в дългосрочен план. На този фон, Lufthansa Innovation Hub и SAP.iO Foundries стартират в Берлин „Авиационното блокчейн предизвикателство“, за да привлекат вниманието към потенциала на блокчейн технологията в авиационната индустрия, да открият революционни идеи в различни сфери на приложенията и да инициират конкретни пилотни проекти.

Потенциалът на Блокчейн: Партньорство с Луфтханза

Глеб Тритус, управляващ директор на Lufthansa Innovation Hub разкрива в интервю каква е мотивировката, която стои зад Блокчейн предизвикателството.

Защо решихте да се фокусирате върху блокчейн технологията?

Пикът на завишените очаквания бавно, но сигурно приближава своя край и блокчейн започва да генерира стойност. Докато много отрасли вече имат своите първи реални казуси, влиянието върху авиационния сектор все още е незабележимо. Искаме да променим това заедно със SAP и да видим реалния потенциал на нашата индустрия при използването на блокчейн, както и други ходове за децентрализиране на мрежите.

Защо Lufthansa си партнира със SAP?

Не е изненада, че SAP заема водеща позиция и е истински глобален играч, когато говорим за софтуерни технологии. Затова, ние вярваме, че сме намерили перфектният партньор за Авиационното блокчейн предизвикателство, така че да допълним нашите задълбочени познания за авиацията със значителен технически бекграунд и ясна блокчейн експертиза. Освен това, сме впечатлени от размаха на иновационните дейности в SAP, особено в SAP.iO – това е страхотно място за преосмисляне на това как се прави бизнес в индустрия като нашата.

Какви са очакванията ви за това партньорство?

Казано просто, вярваме, че партньорството между две мултинационални водещи компании с добре развит сектор „Проучване и развитие“ и иновационна култура, предоставя възможно най-добрата рамка за привличане на съответните таланти в глобален мащаб. Можем да им дадем цялата подкрепа, а после и доверието, от което се нуждаят, за да развият своя блокчейн проект до подобаващо ниво.

Какви са очакваните резултати?

Преди всичко, търсим голямо разнообразие от вдъхновяващи и революционни блокчейн идеи, отнасящи се за цялата авиационна верига на стойността. От съществено значение е да се филтрира ненужното и да се намери вярната отправна точка, където блокчейн може да предостави чиста стойност. Останалото зависи от пилотния проект, който с удоволствие бихме подпомогнали заедно със SAP. Най-добрият резултат би бил  блокчейн базирано решение, което да приляга към определени аспекти от нашите ИТ планове и инфраструктура, нашите стратегически фокусни зони по отношение на дигитализацията, и да има потенциала да измерва и оказва ясно въздействие.

 Как ще се развие партньорството в дългосрочен план?

Участниците ще получат ценна обратна връзка от опитни експерти в областта на  авиацията, бизнес моделирането, креативните процеси и блокчейн, които са част от екипите, както на Lufthansa Group, така и на SAP – по време на оценяването и особено по време на менторската фаза след селекцията.

Най-добрите идеи ще имат шанса да се състезават в контекста на Lufthansa Group Innovation Forum & Award през октомври 2018 в централата на Lufthansa Group във Франкфурт. Разбира се, Lufthansa ще организира полетите. След това предвиждаме пилотен проект със спечелилия екип, за да помогнем предложеното решение да придобие пазарен вид. И като последна точка, сигурен съм, че екипите ще имат осезаема полза от водещите в индустрията брандове, техните мрежи, а и вниманието, което несъмнено ще получат от тях.

Достъп до блокчейн технология и менторство

Дийпак Кришнамурти, главен стратегически директор и изпълнителен вице президент в SAP, който също така изпълнява ролята и на изпълнителен спонсор на това предизвикателство, каза: „SAP се вълнува от партньорството си с Lufthansa в това стартъп иновационно предизвикателство за преосмисляне на пътническото изживяване, управлението на авиолиниите и веригите за доставка с блокчейн. С водещия за индустрията SAP Leonardo и неговите блокчейн възможности, заедно с пазарното лидерство и експертност в авиацията от страна на Lufthansa, ние можем да подпомогнем една нова иновационна екосистема, която потенциално да трансформира цялата пътна индустрия.“

Спечелилите екипи могат да се възползват от технологичната блокчейн услуга на SAP и от достъпа до авиационната екосистема, с който разполага Lufthansa Group, за да управляват своите проекти.

Предложението накратко: таргетирана менторска програма, в която експерти от Lufthansa Innovation Hub и SAP.iO подкрепят избрани участници в по-нататъшното развитие на техните решения.

Кандидатите могат да се състезават в три категории:
  • Traveler Challenge: Търсят се идеи, свързани с цялата пътническа верига, които предлагат чиста добавена стойност за пътуващите – от резервация и закупуване на самолетни билети до лоялни програми и идентификация на летището. Крайната цел е по-добре организирано и спокойно пътническо изживяване.
  • Airline Challenge: Фокусът тук е върху идеите, които подобряват специфичното за авиолиниите управление и свързаните процеси, например оптимизиране на споделянето в рамките на компанията и вътрешните отдели.
  • Supplier Challenge: Тази категория е покана за идеи, които преосмислят поддръжката и свързаните аспекти в авиационната верига за доставки – от проследяване на документи и дигитализация до прозрачното удостоверяване на документация.

Повече информация

За повече информация относно този конкурс и линк към портала за подаване на кандидатури, посетете Aviation Blockchain Challenge website. Кандидатури ще се приемат до 31 август 2018 г.. Потенциалните кандидати ще преминат през няколко етапа по време на селективния процес. Като първи етап, журито ще номинира трите най-добри идеи във всяка категория за менторската програма, която стартира през септември 2018.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари