Тюринг тест за човекоподобни роботи

6
858

В съвсем близко бъдеще се очаква появата на реалистични андроиди. За да могат да бъдат различавани от хората, стандартният тест на Тюринг става недостатъчен и е необходимо са се отчитат още много характеристики.

През 1950 година знаменитият британски учен Алън Тюринг предложи тест, с който може да се определи машинния интелект: ако при разговор хората приемат компютърния интелект за човек, то тестът е преминат. Тази методика се използва и до днес, но някои учени считат, че трябва да бъде усъвършенстван.

Причината е, че тестът на Тюринг е предназначен само за изкуствения интелект, а не за пълноценен човекоподобен робот. В 21-ви век, когато ще се появят реалистични андроиди, има нужда от нова методика, който да дава възможност за безпогрешното различаване на робота от човека.

За тази цел е създаден новия „мултимодален тест на Тюринг“, който едновременно оценява външния вид, движението, гласа и интелекта на андроида. Според британските учени този тест ще даде възможност да се разбере, доколко добре изкуственият интелект е интегриран в човекоподобното тяло.

Методиката на новия тест се състои от четири етапа, като всеки следващ е по-сложен от предишните. Първо, андроидът трябва да изглежда реалистично, докато е неподвижен. Второ, неговите движения трябва да бъдат естествени. Трето, той трябва съвършено да имитира човешката реч. На четвъртия етап се оценява изкуствения интелект и способността за имитация на човешки емоции. Ако андроидът успешно преминава всичките четири етапа на теста, то той може да бъде считан за човекоподобно същество.

6
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
3 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Бахти
Бахти

На SkyNet не му трябва Тюринг.
Да му мислят внуците. Духа от бутилката още не е пуснат.

Бай Тошо
Бай Тошо

ТИ си представи тебе да те определят като андроид щот си малко схванат и заекваш и да те запишат за „терминиране“…..

DragonSlayer
DragonSlayer

Имам колега, който много точно покрива условията на разширения тест на Тюринг. Направо сюрреалистично! Кара те да е замислиш в какво време живеем!

assa
assa

Що за тъпа дума е „андроиди“ и защо масово почнаха да я слагат навсякъде?

DragonSlayer
DragonSlayer

Не мисля, че „айоеси“ звучи по-добре.

pedro
pedro

ми тва значи „човекоподобен“. За да се различава от останалите роботи, защото машините с 1 рамо във фабриките също са роботи, т.е. машина, която не е разработена да върши специфична дейност, което пък ги разграничава от другите машини във фабриките (или примерно колите).