„Тяло-върху-чип“ ще помага при тестването на нови лекарства

0
11

Американското Министерство на отбраната вложи 24 милиона американски долара в нов проект, който ще позволи на учените безопасно да тестват нови лекарства, както и безпроблемно да изучават въздействието на химическите и бактериологичните оръжия върху човешкия организъм. С помощта на миниатюрни органи, разпечатани чрез нова 3D технология, специалистите създават така нареченото тяло-върху-чипа (body on a chip) с размер приблизително 5 сантиметра, върху което ще стават изпитанията.

Учените считат, че новото изобретение ще ускори процеса за разработване на нови лекарства и ще даде възможност поне отчасти да се съкратят не особено хуманните методи за тестване на новите препарати върху животни, както и ще доведе до икономията на милиарди долари, които често се изразходват за финансиране на дълготрайни, но безсмислени проекти.

Компанията Atala, която е пионер в използването на 3D принтери за създаване на човешки органи чрез последователно наслагване на клетъчни слоеве разработва миниатюрни опростени версии на пълноценни органи, които на практика са късчета човешка тъкан, съединени с изкуствена кръвоносна система.

По този начин става възможно въвеждането в „кръвта“ на изкуственото тяло различни химически и биологически агенти, както и изучаване на тяхното въздействие. Датчиците, поставени в системата, измерват температурата, нивото на кислорода, киселинността и много други необходими параметри.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за