fbpx
-0.4 C
София

Увеличиха плътността на енергията на водородните горивни клетки с 50% – до 3000 W/kg

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

През месец март тази година калифорнийската компания HyPoint съобщи за трикратно увеличение плътността на енергията на водородните горивни елементи, като по този начин те стават годни за използване в авиацията и градския автомобилен транспорт. А сега благодарение на своята нова мембрана, създаден съвместно с най-големия химичен концерн BASF, този ключов показател бе покачен с още 50%.

С разработването на новите провеждащи протони мембрани, които са ключов компонент на водородните горивни клетки, BASF се занимава от 15 години чрез бранда Celtec. При тяхната работа водородът и кислородът в газообразна форма се намират от двете страни на мембраната, която пропуска само отделните положително заредени йони на водорода. Платинов катализатор от водородната страна разделя всяка молекула H2 на два протона и два електрона. Протоните преминават през мембраната, срещат се с електроните, които са преминали през електрическата верига и са осигурили протичането на тока. След това електроните, протоните и кислородът се обединяват в едно цяло – вода.

Новата мембрана на BASF може да работи при по-високи температури и по-високо налягане в сравнение с предишните версии, като едновременно с това има по-голяма механична здравина. HyPoint от своя страна разработва уникална водородна горивна клетка с турбо въздушно охлаждане, която се различава от традиционните с по-високите си работна температура и налягане. По този начин протоните преминават по-бързо през мембраната и създават повече енергия.

С използването на тези нови технологии водородните горивни клетки на HyPoint осигурява плътност на енергията над 3000 W/kg, което е с 50% повече в сравнение с обикновената горивна клетка на HyPoint. И още, новите мембрани са по-издръжливи към примесите във водородното гориво.

Предишна новинаOCCT 9.1.4 Final
Следваща новинаGoogle добавя RSS функционалност в Chrome
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
Colombino
Colombino
1 месец

Не е ват на килограм, а ватчас на килограм.

Нови ревюта

Подобни новини