Уволнен служител на Microsoft обясни защо в ОС Windows се появиха толкова много бъгове

57
13053
Данните от телеметрията, получавани от компютрите на тестерите

В новите обновявания на Windows 10 се появиха наистина много бъгове. На практика след всяка нова компилация Microsoft представя пач, който оправя грешките. Оказа се, че има причина да се получава така.

Бившия програмист и разработчик на Microsoft Джери Бърг (Jerry Berg) обясни каква е тази причина. Той заяви, че през последните две-три години Microsoft е променил начина на тестване на операционната система. Преди няколко години в корпорацията е имало голям отдел за тестване на Windows, в който са работили специалисти на щат и на заплата. След това почти всички хора от този отдел са били съкратени, а тестовете на новите версии на Windows са прехвърлени към широката Windows общност, включваща (безплатни) доброволци, участващи в програмата Windows Insider.

Бърг е работил в Microsoft петнадесет години, като през това време се е занимавал с проектирането и разработването на софтуерни инструменти за тестване на операционната система. Той напуска компанията след излизането на Windows 8.1. Бърг е уволнен на 17 юли 2014 година заедно с още 150 други специалисти от същия отдел. Мениджърите са обяснили това с промяната на курса на компанията, в резултат от което техните длъжности и умения повече не са необходими.

През последните две години Microsoft наистина значително промени процеса на тестване на своята операционна система. Бърг подробно описва как са се правили тези тестове в края на 2014-та, началото на 2015-та година, и как сега са се променили тези процеси.

През 2014-2015 години в Microsoft е работел специален екип, занимаващ се с тестването на операционната система, нейните компилации, обновявания, драйвери и друг код. Този екип е бил съставен от няколко групи, ежедневно провеждащи необходимите тестове и които са се срещали всеки ден, за обсъдят откритите бъгове. Тестовете са били комбинирани – както автоматизирани, така и ръчни. Ако всичко мине успешно, екипът одобрява включването на новия код в ОС Windows.

И още, тестовете са извършвани в лаборатории, върху реален хардуер – различни процесори, хард дискове, видео и звукови карти и други най-различни компоненти, за да се покрие възможно най-широк спектър от конфигурации. По този начин се откриват грешките, които засягат точно определени хардуерни компоненти и конфигурации.

Microsoft уволнява почти всички специалисти от този екип за тестване на ОС Windows, понеже според приетата нова стратегия, фокусът се измества от три различни системи – Windows, Windows Mobile и Xbox, върху само една – Windows 10. Почти всички тестове вече са автоматизирани и се извършват в средата на виртуални машини. Бърг споделя, че вече почти няма тестове върху реален хардуер.

Освен автоматизираните тестове, основен източник на данни става телеметрията и Windows Insider. Компилациите Windows Insider се инсталират на милиони устройства и от всичките тези машини Microsoft получава подробни телеметрични данни.

Microsoft получава данните за всеки един срив на потребителски компютър. Но един от най-големите проблеми на телеметрията е, че голям брой бъгове остават незабелязани. Ако нещо не работи както трябва, Microsoft може и да не забележи съответстващите битове в получените телеметрични данни. Освен това, потребителите-тестери далеч не винаги съобщават всички подробности, необходими за улавянето, повторното възпроизвеждане на бъга и неговото отстраняване. Това създава огромни проблеми за специалистите, на които е наредено да решат тези проблеми.

През 2014/2015 години отделът за тестване на Microsoft е трябвало да анализира грешките и да предостави всички необходими данни за тяхното отстраняване. Днес се работи единствено чрез телеметрия. Необходимо е този информационен поток да бъде изучен и анализиран, за да се изясни има ли бъгове и какви са те. След това пачовете се изпращат на потребителските компютри с инсталирана Insider компилация и само така може да се определи, дали разкритият проблем е решен и дали от своя страна не поражда нови бъгове. Тоест, след излизането на пача разработчиците не могат веднага да го проверят. Той трябва да бъде изпратен на тестерите, след това да се вземе телеметрията от тях и тя да се анализира.

Една от основните причини поради която Microsoft престана да предлага новите обновявания за всички изведнъж е, че по този начин неоправените програмни грешки могат да повлияят на много по-голям брой клиенти и потребители, каза още Бърг.

За да се избегне абсолютната катастрофа след излизането на Windows 10 компилация 1809, Microsoft въвежда постепенно изпращане на обновяванията, за да не се претоварва самото обновяване на операционната система в първите дни след излизането на ъпдейта.

Да си припомним, че малко след излизането, Microsoft тотално спря разпространението на October 2018 Update. В сайта за обновявания на операционната система Windows 10 бе съобщено, че Microsoft временно спира разпространението на голямото есенно обновяване October 2018 Update. Причините са редицата възникнали проблеми при и след инсталирането на есенното обновяване. Софтуерният гигант призна, че наистина има проблеми с това обновяване и обеща бързо да оправи нещата. Но вместо това софтуерният гигант тотално спря неговото разпространение, за да не пострадат и други потребители. Причините бяха сериозни: рекордно много бъгове, дори изтриване на потребителски данни, конфликт с някои процесори на Intel и други подобни. В новата версия тези проблеми са отстранени, но се появиха други. Освен тази грешка, възникват проблеми при използването на VPN, усложнения при включването на външни дискове и други.

57
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
16 Коментари
41 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
BurnAss
BurnAss

Сатя е типичен пазарен участник, за който единственото важно нещо е печалбата на компанията и личните бонуси. Другото няма значение. Но тази цел в крайна сметка вина винаги води до едно – изхвърляне от пазара на някой продукт, в случая на операционната система уиндоус. Накрая и без пари да я подаряват, никой няма да я взима.

Лукчо
Лукчо

аз поради тази причина от 7-8 години , съм на Линукс ( всички домашни компове).
Линукса в последните няколко ( да кажем 5 години) стана напълно функционална система с лесно инсталиране , поддържане и огромния плюс – БЕЗПЛАТНА 🙂
Дори офисните пакети на Линукс са съвместими вече с Офиса на МС. И за геймърите има по нещо

защо
защо

И въпреки това Линукс се ползва от 2% от хората. Защо се получава така?

hood
hood

Защото МС правят пари. В целия Западен свят, във всеки един магазин, се продават компютри с предварително инсталирана Windows 10. В БГ все още не е така и заради това там процентът е по-висок. Да не забравяме и милярдите долари, които МС плащат за лобизъм, та да се ползва Windows 10 на държавни машини и за които ни плащаме. Просто бизнес, заради това.

защо
защо

Не са само обикновените потребители. Те от 20 години са свикнали с Уиндоус и едва ли някога ще минат на нещо друго. Но и във фирмите масово се ползва Уиндоус. Ако Линукса беше пълноценнна алтернатива защо една фирма ще плаща лицензи като може да минат безплатно? Толкова ли са глупави и не могат да си направят сметката?

hood
hood

Е, а де. Ти сам си отговори. Е, в статията са ти написали, че дори нямат хора, които да тестват софтуера. За всеки един софтуер това е от голямо значение, понякога по-важно от писането на самия код. Поне времето доказа, че МС нещо са забатачили нещата. Добави и специфичния софтуер, който не го пишат за Линукс по ред причини или една основна – финансова. Е, като гледаш всичките новини за Windows 10, ако си го сравнявал как работи на един и същ хардуер и после си сравнявал с Arch Linux, Linux Mint, Debian примерно… Давай, можеш и повече. Някои въпроси… Виж още »

Анонимен
Анонимен

Правят се най-много вируси за Уиндоус понеже се използва от най-много хора. Да не ли да мислиш че някои ако неможе да направи вирус за Линукс

zmei
zmei

Едно уточнение – 2-3% при десктоп. Сървъри над 90%. Мобилни устройства – над 80%.

Причината за това е, че голям предприемач като чичо Бил навремето се е сетил, че ако предоставя безплатно Win на учища и някои други структури, във времето ще се наложи като стандарт и всички, които са „закърмени“ с Win няма да могат и няма да искат да работят с друго.

Това е и същата причина, поради която Apple държи около 12-15% от пазара, въпреки бруталния си маркетинг.

Капиш?

защо
защо

Много оправдания, много нещо. А истината е, че мястото на Линукс е при сървърите. Всичко което включва звук и картина е по-добро в Уиндоус.

hood
hood

Точно така. Казах ти – можеш. Напъни се малко. Звук и картина Линукс смаза Windows в лицето на Андроид. Как пък не е 85% дела на Windows Mobile, а на Андроид? По спомен, май Андроид потребителите имат звук и картина и май са ги предпочели пред тези на МС. Кой да се оправдава и за какво? Ползвай си Уиндоус, ако искаш мини на DOS – твоя си работа. Преблемите на първата са очевадни. Ако мислиш, че и новините са „фейк“ (всичките, по целия свят), има по-добри начини да го докажеш, с нагледни тестове. Ако искаш, ела ми качи Windows 10… Виж още »

защо
защо

Графичната част на Андроид няма нищо общо с тази на Убунту, Минт или която и да е от хилядите дистрибуции, ползват само едно и също ядро, но Линукс ядрото няма графика, тя е нещо което се слага допълнително, за разлика от Уиндоус в който графиката е вградена в ядрото.

hood
hood

Ау, почти уцели. Дали при Уиндоус не е вградена в процесора? Или в браузера? Я пак си помисли. Май и ти разбираш от софтуер само по картинките.

Мангалата
Мангалата

To щото графиката е вградена в ядрото точно за това дела на макрошитеца е 0% при телефоните. Освен това разни големи компании работят по унифициран графичен стек за Андроид базиран на MESA.

zmei
zmei

@защо – Пич, ползвай си бозичката, щом ти доставя удоволствие. Аз от 10 години ползвам Linux, в момента под KDE, която е доброволчески развита с код от компании като Каноникал, Google и много други корпорации, които даряват код и време, отделно от това ОГРОМНА общност от разработчици, които я направиха супер лека и стабилна. Доволен съм от красотата, лекотата и сигурността 🙂 Никога, нито един процес не е изтекъл към нечий сървър. Никога не ми е забивала, никога не ме е подвеждала. Така че, за всеки влак си има пътници. Просто не натрапвай своето мнение. Не винаги най-доброто се използва… Виж още »

Коко
Коко

Много си далече от истината относно качеството на звука на един и същи хардуер между Линукс и Уиндоус.
Пробвай някой ден, може да останеш изненадан, стига да имаш „ухо“ да го чуеш 🙂

мхм
мхм

На линукс си защото гледаш по цел ден един браузър, нито един професионалист в 90% от областите не работи с линукс, защото програмите под уиндоус са на светлинни години от безплатните „алтернативи“. Линукса е за системни администратори и до там. За нищо друго не става.

Мангалата
Мангалата

Ало ричи, търсят та по шлемофона! Отдавна има платени програми за линукс, ето ти един пример: Maya, Houdini, LightWorks за видео, има и много CAD програми Catia,…, виртуални DJ и т.н. Програми бол, ама то се иска и акъл.

zmei
zmei

@МХМ, как ме описа без да ме познаваш?! От 15 години изхранвам себе си а сега вече и семейство чрез .. Linux. И оп.. освен че разработвам в свободното време рендирам. Изненадааа.. така че, пусни си антивирусната, влазяй у розовите сайтове и стискай палци. Не философствай за нещо, за което не си запознат (моето битие и Linux ;))

P.s. а когато наистина имам свободно време (рядко) като теб да се жабуря по форумите на теми, които не разбирам, тогава ми остава време да цъкам и ИГРИ чрез Steam 😀

Bgfhhjj
Bgfhhjj

Затова не е пълноценна. Заради истината, която ти спомена, че и за геймарите ИМА НЕЩО. Не трябва да има нещо, а да може всичко, както на нормална ос. Дано някой ден станат и аз искам това да се случи.

Мангалата
Мангалата

Google Stadia, ще е Linux + Vulkan/RADV. Няма как да не подържат Линукс от тук нататък.

Хахаха
Хахаха

Защото през не-пазарните механизми социализма имаше много добри ОС? Крадени технологии, пиратства, шпионаж и откраднати данни от същите тези пазарни системи, които плюеш. Болшевизмът фалира, защото марксизмът се основава върху неприродни принципи!

Хахаха
Хахаха

Нали като освободиш пазарна ниша със скапан продукт ще се появи друг играч?! Не го ли знаеш това, съветофилски социалист. Като си толкова умен направи си компания и покажи как се прави, ама няма, ти искаш заводите от комунизма и поточните линии. Някой да работи вместо теб и да се храниш на готово. Социализмът е недоносче!

borisMan
borisMan

Икономията е майка на мизерията, както казваше Тодор Колев. И сега така.

д-р Събева
д-р Събева

„токова много бъгове“
Вземете си редактор за текстовете 🙂

Даниел Десподов
Даниел Десподов

Коригирано, благодаря. По-удачно е използването на https://www.kaldata.com/forums/profile/183973-даниел-десподов/ и оттам иконката за лично съобщение.

Ненчо
Ненчо

Мне, не е. Най-удачно е точно както д-р Събева е направила. Да може всички да виждат огромната Ви некомпетентност!

жик-так
жик-так

Ейй, голяма работа, ще кажеш че му плащаш заплатата от джоба си за да четеш новини…

shmaizera
shmaizera

за да пише май имаше V предвид……троляче низко и гупаво…

ллл
ллл

Какво очаквате от индиец?

Палуестиниец
Палуестиниец

Американски капитализъм:
Имаш 2 крави. Продаваш едната и караш другата да дава мляко като за 4 крави

shmaizera
shmaizera

или КТБ да има за отговорните другари….вземаш от всички и пенсионерите връщат…

Fermin
Fermin

тея като Boeing и всякакви такива малоумници дето аутсорсват да им е по-евтинко и разбира се качеството е много лошо, от 2007-а спрях да ползвам на М$ ОС-а, сега поне има много алтернативи като Chrome OS, Андроид, Линукс Минт, Убунту.. Мак няма да го споменавам той е дори по-стар и от на М$ ОС-а..

Биткойн = Балон = Пирамида
Биткойн = Балон = Пирамида

Браво на Майкрософт. Сега разбирам защо Windows-а ми спря да се ъпдейтва на 08.09.2019 и от тогава всяка седмица получавам нов код за грешка. Последния е 0x80080005

shmaizera
shmaizera

трол=рапорт=чалга клуб

Боко полупроводника
Боко полупроводника

Дрогаре,не знам от къде сте изпълзели ама явно живеете в каменната ера! Ще ви кажа че по- смотана и разхвърляна ос от линукс няма,няма и да има. Същото се отнася и за андроида,дето вътре са разхвърляни файловете все едно в една торба ! Що за хора поддържат тези недоразумения. Плюс това при проблем няма да намериш читаво обяснение от някой човек,защото и той разбира се не знае! А някой замислял ли се е кой контролира пакетите и как и защо,защото това са разходи!! Шматки мислете,само с ядене не става!

hood
hood

Мдам, Уиндоус е много подредена ОС. А там съпортът е безплатен или влиза в цената на ОС. Почти позна, ама не баш. Да се поразровя из сайта на МС да ти покажа как помагат? Ако искаш, понеже ти е лесно, на мен да помогнеш какво да правя, че да ми работи тази ОС на компа? При това работеща и след ъпдейт – не. Никой от МС и потребителите им не успя. Ако искаш да ти покажа как помагат по Линукс форумите на отделните дистрибуции? Пък, де да знам… Ако файловата структура на Линукс ти се види сложна…

Мангалата
Мангалата

До Боко полупроводника и целия идиот: Кои са тия хора бе, тоз гадния Линукс нещо тържи 100% от супер компютрите, 90% от сървърите, Гоогле, Фейса, Амазон всичко е на Линукс. Гоогле правят гейминг платформа базирана на Линукс, що тей не избират подредения виндос?

Боко полупроводника
Боко полупроводника

Става въпрос за РСта а не за сървари . Нали знаеш кво е сървар- настроиш го и го оставяш като закачена картина на стената(паметник) 😉

pix3l
pix3l

Кво ни грее нас, колко процента от супер компютрите и сървърите са на Linux? Колко процента от хората работят със сървъри и супер компютри? А като събереш и десктоп потребителите на Linux, колко стават?

д-р Събева
д-р Събева

Windows е много по-лесна за управление и стабилна за работа.
Ако някоя линукс направят с приложения така лесни за инсталиране и деинсталиране ще стане по-популярна.

BlB
BlB

д-р Събева не знам дали сте мед или др доктор, но поне бъдете на ниво! Инсталирането под което и -бунту е просто та чак вдлъбнато, както обичам да уточнявам аз… Същото е и за Федора..
Поне като пишете, мислете че тука не четат тъпчо-тъпчовци!

д-р Събева
д-р Събева

Според мен в Windows е много по-лесно. В линуксите често трябва да се добавят канали и библиотеки необходими за дадена програма. Ами по-лесно ми е.

BlB1
BlB1

К’ви канали, к’ви 5 лева! Ако става въпрос за PPAs тези неща въобще не са задължителни! Когато инсталираш през магазина всичко си е автоматично! Библиотеките(предполагам че говориш за доп пакети) се качват автоматично, ако се изискват при инсталирането на дадена програма. Това дори не го разбираш ако инсталираш през магазина! Същото е и във Windows! Как по др начин инсталираш във Windows?! Същото е и през Линукс с тази разлика че те пита за потребителската ти парола! И ето дори и при този 2ри начин допълн пакети се качват автоматично! Толкова объркани понятия от твоя страна а си почнал/а да… Виж още »

д-р Събева
д-р Събева

Това е идеята на форума – да се дават мнения по съответната тема.
И това е моето мнение. Защо толкова се ядосвате ?
Щом ми е по-лесно да работя с Windows, значи ми е по-лесно и точка.
На който му е по-лесно да работи с линукс – да си работи. Това си е негово право.

BlB
BlB

Щото и аз мога да кажа, че вчера ви видях да правите едни френски неща по магистралата (нали е форум?!), ама трябва да се говори обосновано! Все пак сте доктор нали така?

д-р Събева
д-р Събева

Не мислех да продължавам с тази триада, защото явно се пише от нужда за задоволяване на егото. Обаче това с „френски неща по магистралата“ разкри за начина на мислене и личността на отсрещния човек. Не знам какви комплекси трябва да има човек, за да пада толкова ниско ? И изобщо какви мисли се формират в съзнанието му при положение, че веднага напада на личностна основа. И то напада с явна сексуална основа. И да това е форум. Но не е форум за търсене на жрици на любовта, камо ли по магистратите, откъдето явно имате големи познания. И това веднага показва,… Виж още »

BlB
BlB

Мда, къде го чукаш (опа, вземе някой да си помисли че има подтекст), къде се пука…
Д-р Савова, по докторство сме колеги, но да ви кажа по начина по който пишете въобще не не ми се чини че сте доктор. Докторството научава/тренира на аналитичност. Мнението ви за Линукс, както и за мене не са адекватни и аналитични.

Палуестиниец
Палуестиниец

„Щото и аз мога да кажа, че вчера ви видях да правите едни френски неща по магистралата (нали е форум?!)“…
От тук нататък е ясно… Думите говорят сами за личността сътворила тези излияния…

Маев
Маев

Нямах намерение да се включвам, но „много по-лесна и стабилна“ ми бръкна в здравето. Стабилна? Сериозно?

the professor
the professor

според мен, трябва да зарежат 10 и да се хванат да поддържат само 7. но вероятно поради липсата на персонал ще стане същия боклук като 10… та както пише в друга статия, че щели да удължат подръжката на 7, ако тя е нато на 10 по добре е без поддъжка… лошото за производителите е, че пак ще трябва да пишат драйвери за 7…