Трагичен инцидент с електромобил на Tesla фокусира вниманието на медиите върху компанията на Илън Мъск.

Водачът на електрическия автомобил Model X загина, след като неговият SUV се сблъска с преградата на магистрала 101, близо до Маунтин Вю. Електромобилът е отскочил и се е сблъскал с други транспортни средства. При инцидента, половината Model X бе буквално натрошена и акумулаторният блок се е запалил. Хората, наблюдавали произшествието споделиха, че са видели огнено кълбо на мястото на катастрофата. Tesla изпрати свои специалисти да разследват инцидента.

Засега няма информация, дали автопилотът има нещо общо с катастрофата и каква е ролята на блока с акумулаторните батерии. Пътният патрул на местопроизшествието е на мнение, че акумулаторният блок е могъл да изиграе важна роля.

Каквито и да са причините, отново изникна въпросът с безопасността на електромобилите и дали е необходимо въвеждането на автономни функции и автопилот. Засега няма някакви специални правила или точки в законите, които при произшествия, да третират електромобилите по някакъв по-специален начин. Напълно е възможно електрическите автомобили с автопилоти да са много по-надеждни от обикновените автомобили.

Очаква се официална информация от специалистите на Tesla.

30
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
7 Коментари
23 Отговори на коментарите
2 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
15 Автори на коментарите
ПенчоAxOxМайкъл ФарадейДимитърАнтон Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Кольо
Кольо

Яко минус са тия тесли от към безопасност, качество на произвеждане, екологичност, от към цена, от към мозък на ползващите ги. Направо катастрофа.

Петър
Петър

Кольо, карай си Москвича и си стой в миналото (или на село).

AxOx
AxOx

До Петър: Катастрофи стават но това е SUV и както тук в този форум се разбрахме това е кола от клас на BMW, Мерцедес и Ауди. Колата може да се смачка НО трябва да спаси водача вътре, а тук човека е загинал и колата даже избухнала.
Или тази Тесла е скъп модел и трябва да предостави сигурност или не си отговаря на парите.

Антон
Антон

Така го казваш все едно шофьорите на BMW, Мерцедес и Ауди са безсмъртни като се качат в колите си. То за това постоянно има разбити коли, особено на BMW.

AxOx
AxOx

Като напиша външен линк и чакам за одобрение , та ще напиша как колата може да робати на ВОДА !!
не електричество от батерии защото трябва да плащаш за зареждане и за нови батерии –а просто вода!

Отиди в Youtube напиши:
Fuel From Water: AquaTune Hydrogen Fuel Systems

Това би трябвало да е бъдещето не тъпата Тесла и батерии… ама не искат да изпуснат да те държат заложник и да плащаш постоянно за електроенергия или гориво.

Пенчо
Пенчо

Затова ли теслата винаги печели най-големия рейтинг за безопастност и има и най-добрия филтър за въздуха в купето? Щото ти си тъп трол и мислиш че не е така хахаха : D

AxOx
AxOx

До Пенчо: Тук говорим и дискутираме. Не е война нито се опитвам да ти натрапвам моите идеи. Просто е хубаво хората да научат, че колите се движат на вода и държавите си затварят очите за това.
От това как хората ми слягат отрицателни гласове, че показвам скрита истина, но на теб който ме обижда без да съм ти направил нищо поставят повече плюсове .. показва ми нещо, но ще си го запазя за себе си.

AxOx
AxOx

ДО Dave – електическата кола също има серво на волана, дискове на спирачките, масло на разпределителната кутия и т.н.
Дори електрическа, си остава кола.
Между другото защо сте толкова ядосани на мен, че показвам как колите могат да се движат на вода?!?!

Предпочитате да не знаете факта как колите могат да не ползват батерии и да карат само с дестилирана вода… чудни сте ми.

Пенчо
Пенчо

Ето че нищо не знаеш. Няма рапределителна кутия : ) А в сервото на волана кога си сменял течността? И течността за спирачки също рядко се сменя, или по скоро и се проверява вискузитета понеже е хигроскопична.
Също и колите на вода се оказаха фарс. Самия Мъск каза че са по неефективни дори от тези на дизел. Затова имаш минуси понеже не си прочел дори едно нещо като хората а само пишеш без да мислиш.

Станислав
Станислав

Една катастрофа с един автомобил Tesla. През това време колко катастрофи с други автомобили е имало – хиляди, десетки хиляди? Тези автомобили са хиляди пъти по сигурни от традиционните и въпреки това всяка катастрофа с тях се разследва до последно и се взимат мерки ситуацията да не се повтаря.

Евреин
Евреин

Идеята е друга – има ли касателство автопилотът, ако е направил грешно изчисление?

Кольо
Кольо

Пълни глупости плещиш байовото. Катастрофите с тесли са много повече от една, вземи малко се образовай. Освен това спрямо броят съществуващи тесли, процентно катастрофите не са чак толкова малко. Другите автомобили на планетата са 2…..милиарда, само леките МПС-та в движение, от които поне един милиард се управляват от пишман “ шофьори, алкохолици и всякакви дроги, отделно и голяма част от тях са бараки на много години, напълно естествено, е че абсолютният брой катастрофи с автомобили с ДВГ ще е значително по-голям поради изброените обстоятелства.

Станислав
Станислав

Бат Кольо, то и катастрофите със самолети са много, ама белите хората си ги ползват, че даже по статистика ги изкарват най-сигурния транспорт. Аз шофьорска книжка по принцип нямам и не искам да имам, затова си карам велосипеда и ползвам градския транспорт. Пишман шофьорите и на тротинетка да ги сложиш пак ще направят поразия, а тия AI шофьори вече карат по добре и от стандартните хора.

Теслите са бомби на колела
Теслите са бомби на колела

Ако се съмняваш – вземи една литиево-йонна батерия за телефон и забий в нея нож. Две минути след като нарушиш целостта и, тя избухва в пламъци и стопява всичко наоколо. Няма вариант при катастрофа поне една от батериите да не се разкъса. След което – БУМ! – един наивник с електрокар по-малко…

Димитър
Димитър

Това предполагам си го гледал в Ютюб? Защото ако си работил с батерии (казвам работил, не слагал във фенерчето) трябва да си наясно, че тази работа не става така. Да не кажа, че батериен елемент вентилира, а не гърми – това не е газова бутилка. Ти караш ли с LPG ммм? Или искаш да ти кажа – вкарай клечка кибрит в бензинов резеровар „след което БУМ!“.
И не давай пример с електрокар, че ако знаеш колко електрокара работят в момента по света… а май не си чул да е гръмнал 😉

Zapoznat
Zapoznat

Така ще е с тези автопилоти.
Още не са налични технологиите за качествен автопилот и това е най-слабото звено.
И с тези батерии като патрони си е живо самоубийство. Но едва ли ще сменят дизайна на батериите, защото ще трябва да преправят завода за батерии и дизайна на моделите. Което ако се случи ще трябва да фалират.
Те и сега още работят по пускането на автоматичните линии в заводите си и са с огромно закъснение.

Окам
Окам

Батериите на сериозните автомобилни производители са с коренно различна конструкция от „патрончетата“ на Tesla. Една от причините за тяхната сдържаност обаче и липсата на припряност в активния маркетинг са именно недостатъчно решените проблеми на безопасността. Не на автопилотите, а на батериите. Дори при минимална повреда батерията мигновено създава огромно огнено кълбо, в което оцеляването на пътниците е невъзможно. В този смисъл опасността, в сравнение например с един бензинов резервоар, е многократно по-голяма и засега няма работещо решение как да бъде овладяна.

Пенчо
Пенчо

Теслата е най-безопасната кола в света бе баламурник. Гледай малко рейтингите вместо да тролиш като безмозъчен психопат на който всички се смеем : D

Димитър
Димитър

Някакви доказателства за тези … фантасмагории? Ако не знаеш, най-големия прозиводител на литиево йонни елементи (18650, 20700, 21700 – последните два стандарта са техни) са именно Тесла. Я да видя Панасоник, ЛГ и Сони какво по-различно правят ? Въобще хора, тролите си в интернет че нямате работа или имате някакъв дори минимален опит, непридобит от Ютюб ?

Майкъл Фарадей
Майкъл Фарадей

Малко си се пообъркал. Именно Panasonic правят батериите на Tesla. Така беше с 18650 формата, така е и сега с 21700. Тесла само нареждат клетките в модули. Не че е малка работа, ама не са производител на „литиево йонни елементи“, още по-малко пък най-големия.

анонимен
анонимен

А така, а нас ни убеждаваха десетки години наред, че колите с водород били бомби.

Zapoznat
Zapoznat

По ред на взривоопасност са така подредени:
ДВГ < Лит-Йонни батерии < H2 клетки

mathur
mathur

Друг път няма да си купува Подобен БОКЛУК…..

Потка
Потка

Ей, мадур, ако имаш по-добра идея за превоз и няколко милиона да я развиеш, защо не се заемаш, а?

mathur
mathur

Тоя и той като теб е Головодник и разчита на дебили да му купуват боклуците бе ….Що не се събудите бе ДЕБИЛИ>????

AxOx
AxOx

До Потка :
ДА ИМА ПО-ДОБРО решение още от 2013 година и не се развива защото няма да има печалба от горива или батерии или електроенергия!!!
Просто купуваш кола и караш на вода !!!

Ето как се инсталира и работи 2013 година видео:
https://www.youtube.com/watch?v=0nzyEueVLgo

Ето фирма в САЩ която го продава:
http://aquatune.com/

Пенчо
Пенчо

Теслата е по всички класации най-безопасната кола в света, най-бързата кола в всета и най-евтината за подръжка и обслужване кола в света. Всеки може да отвори съответните тестове и да види сам. Обаче видиш ли всеизвестният (и най тъп) трол в калдата МАДУР казва че е „БОКЛУК“. : D дооо000бре!

Пенчо
Пенчо

Теслата е колата с най-висок рейтинг на защита в света. Само си представете какво щеше да е станало ако беше друга. Сигурно щеше и други коли да са смазани он летящите парчета. Поредното доказателство че теслата е най-здрава.

AxOx
AxOx

Последното ми тук мнение и спирам:
Казвам, че колата трябваше да спаси водача, (с избухването всеки ще умре на място значи 100% смъртност при катастрофа) – получавам отрицателни гласове,
Казвам, че колата може да работи на вода и давам връзка с фирма която продава апаратурата и видео как го ползват – получавам отрицателни гласове.
Ако ви дам безплатни баници ще съм лош, но ако ви ги продам ще ме обичате .. разбрах.

Пенчо
Пенчо

Къде е безплатната баница? Това което виждам е че се опитваш да омаловажиш безспорните предимства на Теслата които са очевидни от години за всички които имат две очи и са виждат отзивите от хората които реално имат колата и веднага след като са я купили са купили и акции. Това говори ли ти нещо?