fbpx
-0.8 C
София

Уикипедия гласува за използване на свободни кодеци

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Обществото на Уикипедия завърши гласуването по въпроса за използване на видео с MP4 формат. С над двукратно превъзходство бе решено Уикипедия да се откаже от използването на този видео формат: 309 гласа бяха „против“, 145 гласа бяха за пълната поддръжка на MP4, като +4 гласа бяха за частичната поддръжка на този формат само за възпроизвеждане и +56 гласа само за изтегляне на клипове с този формат.

Противниците на формата MP4 обясняват своята гледна точка по следния начин: за да се създава наистина свободен продукт, какъвто е Уикипедия, е необходимо да се гарантира нейната пълна откритост и свобода в бъдещето и затова е необходимо използването само на свободни кодеци. В противен случай е възможно да възникне ситуация, когато за гледане на видео в Уикипедия ще се наложи получаването на лиценз за използване на патент.

От тази гледна точки и софтуерът, използван в инфраструктурите на Уикипедия, трябва да съответства на същите норми, касаещи интелектуалната собственост, патентния статут, лицензирането и други.

Новите изисквания на Уики-обществото се свеждат до това, че за кодиране и запис на видеофайлове в сървърите на организацията следва да се използват свободни и открити кодеци, като зползваният софтуер също трябва да е свободен. Това ще позволи споделянето на информацията да става без никакви ограничения.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини