Уикипедия интегрира цифрова визуализация на книги, за да помогне за проверка на цитати

0
261

Проверката на цитатите в Wikipedia може да бъде толкова лесна, колкото да кликнете върху онлайн източника, свързан в дадена статия. Но какво се случва, когато цитатът е от физическа книга, а ако искате да го проверите за достоверност, ще трябва да я намерите в библиотеката или книжарницата?

The Internet Archive и Уикипедия миналата седмица заявиха, че са се обединили, за да предоставят цифрови визуализации на книги, цитирани в страниците на Уикипедия, което улеснява намирането и проверката на тези традиционни текстови източници онлайн. The Internet Archive вече е обслужил 130 000 справки за книги в Уикипедия във връзки съм 50 000 цифрови книги. Новината беше съобщена по-рано от Wired.

„Ние едва сега започваме. Работейки с общностите на Уикипедия и сканирайки повече и повече книги, както потребителите, така и роботите ще свържат много повече препратки към книги директно към Интернет архива.“, се казва в съобщението на The Internet Archive.

Как ще функционира?

Потребителите ще виждат няколко страници за преглед да цитираната книга. Ако искат да продължат да четат, ще могат да вземат назаем цифрово копие на текста чрез контролираната система за цифрова библиотека на The Internet Archive, която наподобява почти 1:1 начина и политиките на заемане на хартиени книги от библиотеката.

Wikipedia, безплатната онлайн енциклопедия, позволява на доброволците в световен мащаб да създават и редактират съдържание. Всяка информация, която не е позована на надежден източник, може да бъде маркирана с етикет „Необходимо е цитиране“. Това сътрудничество има за цел да улесни проверката на цитати, които проследяват традиционния текст и може да помогне за попълване на информационни пропуски. Например, в статията на Wikipedia за Мартин Лутър Кинг-младши има 66 цитирани книги, съобщават The Internet Archive.

„Това, което е писано в книгите през много векове, е от решаващо значение за информирането на дигитално учащите се. Надяваме се да свържем читателите с книгите, които тъкат информацията в мрежата, като започнем от Wikiepedia“, се казва в изявлението на Брустър Кале, дигитален библиотекар на The Internet Archive.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари