fbpx
5 C
София

Уилям Бини: АНС на САЩ събира конфиденциални данни за гражданите

Най-четени

На конференцията Defcon, която се проведе през миналата седмица в Лас Вегас, Невада, бившият служител на Агенцията за национална сигурност на САЩ (US National Security Agency) Уилям Бини обвини ръководството на ведомството в незаконно събиране на на конфиденциална информация за гражданите на страната и в публична измама.

Според Бини, който е бивш технически директор на АНС, когато генерал Кийт Алекзандър, ръководител на организацията е заявил, че Агенцията не събира данни за гражданите, той преднамерено е провеждал „игра на думи“. В действителност АНС следи електронната поща, кореспонденцията и публикуваните от потребителите в социалните мрежи съобщения, както и заявките, въвеждани в търсачките от тях, и използва получената по този начин информация за създаване на бази данни и осъществяване на търсене. „За съжаление, след като програмите на АНС получат достъп до данните, информацията се копира и се използва за нуждите на Агенцията. Могат просто да бъдат зададени необходимите критерии и да се търси почти всякакъв вид информация“, отбелязва бившият служител на ведомството.

Бини пояснява, че АНС се е занимавала с активно събиране на сведения за гражданите на САЩ още преди 11 септември 2001 година. „Всичко започна през февруари 2001 г., когато Агенцията подаде искания до телекомуникационните компании за предоставяне на данни от разговорите на потребителите. Още тогава нещо ми подсказваше, че тези искания са само началото. По тази причина и напуснах АНС, когато ведомството едва започваше да шпионира всички наред“, отбелязва бившият експерт на ведомството.

В отговор на обвиненията на Бини настоящият директор на Агенцията за национална сигурност генерал Кийт Алекзандър заяви, че се следят само чуждестранни компании и граждани и то само в случай, че за това има достатъчно сериозни основания. „Всички онези, която твърдят, че ние събираме информация и съставяме досиета на гражданите на САЩ, знаят, че това не е истина“, цитира директора на АНС информационният портал Wired.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини