Украинските войници се сблъскват с прекъсвания на сателитната интернет услуга Starlink по време на опитите си да освободят територия, завладяна от руските войски. Това съобщават от Financial Times.

Двама правителствени служители, говорещи при условие за анонимност, споделят подробности.

Заявиха пред изданието, че войниците са имали трудности със свързването към сателитната интернет услуга, когато са навлизали в градове. И по-точно тези, които съвсем наскоро са били освободени от руските войски.

Един правителствен служител от Украйна заяви, че прекъсванията са довели до „катастрофална“ загуба на комуникация между военните сили. Друг служител заяви, че липсата на интернет връзка е довела до панически обаждания от страна на войниците към линиите за помощ.

Роман Синичин, координатор във фондация, която дарява системи Starlink на украинската армия, разясни ситуацията.

Проблемът може да е причинен от представители на SpaceX. Има служители, които работят, за да се уверят, че руските войници не могат да използват технологията. По време на проблемите със свързаността, освобождаването на някои от районите все още не е било оповестено. Говорител на SpaceX не е отговорил на искането за коментар.

Украйна започна да използва Starlink за първи път през февруари.

Главният изпълнителен директор на SpaceX Илон Мъск изпрати на Украйна комплекти Starlink, само два дни след като Русия нахлу в Украйна. Това беше първата от многото пратки за страната, които помогнаха на Украйна да остане свързана на фона на руските атаки. Имаше и хакерска атака срещу доставчика на сателитни услуги за нейната армия.

През юни SpaceX съобщи, че е доставила 15 000 комплекта Starlink на Украйна през първите три месеца от инвазията.

През април в. „Вашингтон пост“ съобщи, че Американската агенция за международно развитие (USAID) е платила на SpaceX около 2 млн. долара – за изпращането на 1 333 терминала в Украйна.

Още в началото украински официални лица и военни лидери похвалиха този ход. Един американски генерал заяви, че Starlink „напълно е унищожил информационната кампания на Путин“. 

Както и опитите за заглушаване на украинския президент Володимир Зеленски.

Но не всичко, което Мъск е направил, е било възприето положително от украинските официални лица. Миналата седмица милиардерът взе отношение по конфликта между Русия и Украйна. Той предложи гражданите на окупираните територии да гласуват в коя държава предпочитат да живеят. Предложението му беше посрещнато с остра критика.

Дори Зеленски се подигра на опита на Мъск да реши кризата – в Twitter.

Кой @elonmusk ви харесва повече? Този, който подкрепя Украйна? Този, който подкрепя Русия?

Мъск също така заяви, че решението му да активира Starlink в Украйна е било възприето с неодобрение от Пекин. В интервю за FT той заяви, че Пекин е поискал от него да не продава интернет услугата в Китай.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

11 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари