fbpx
15.5 C
София

Украйна вече използва картонени дронове във войната с Русия

Наречени "Corvo Precision Payload Delivery System", тези картонени дронове са част от обещанието на Австралия да предостави на Украйна военна подкрепа

Най-четени

Базираната в Мелбърн компания SYPAQ Systems е доставила на въоръжените сили на Украйна няколко дрона „Corvo Precision Payload Delivery System“ (PPDS). Безпилотните летателни апарати с плосък дизайн са изработени от восъчен картон, сглобяват се лесно и се изстрелват с помощта на катапулт. Те имат обсег на полета до 120 километра и са предназначени за доставка на боеприпаси, храна и лекарства директно на фронтовата линия. Освен това те могат да извършват разузнавателни полети или да пускат малки взривни устройства.

Австралийското правителство стартира инициатива и сключи държавен договор на стойност 1,1 млн. австралийски долара за разработване и доставка на тези безпилотни летателни апарати. PPDS е евтин безпилотен летателен апарат за еднократна употреба за доставки на оборудване в райони, които традиционните логистични възможности не могат да бъдат възможни. Плоският му дизайн улеснява транспортирането на дроновете, като 24 от тях са в кутии с размер на пица, като се побират на един палет. В тези кутии се съдържат и материалите, инструментите, двигателите и батериите за нужни за работата на дроновете.

Компанията не може да обсъди цената, но се предполага, че тя е няколко хиляди долара на бройка. По данни на производителя, всеки месец се доставят около 100 такива дрона. Според Yahoo News въоръжените сили на Украйна вече са изпратили повече от 60 от тях на полети до фронтовата линия. Дроновете са проектирани да летят в трудни условия.

PPDS лети автономно без контрол от страна на оператора и използва GPS насочване, когато е налично такова. Софтуерът за управление обаче може да определи позицията му по скоростта и курса, ако GPS не е наличен. Това дава възможност на дрона да изпълнява мисии дори в условия на пълно радиозаглушаване, което е от съществено значение в Украйна, където според съобщенията руската страна е свалила голям брой дронове.

След обратна връзка от крайните потребители в Украйна системата е адаптирана и за мисии за наблюдение и разузнаване. Дроновете ще бъдат изпращани над окупираната от Русия територия с камера или други сензори за получаване на информация.

Компанията производител се ангажира да доставя евтини безпилотни летателни апарати в големи количества, а PPDS е австралийски капацитет, който ще помогне на украинския народ да защити страната си. Дроновете се произвеждат в Центъра за върхови отбранителни постижения на SYPAQ във Фишърманс Бенд, Мелбърн, като се използват компоненти от австралийската верига за доставки на SYPAQ. PPDS е резултат от иновационно сътрудничество на Сухопътните войски и Центъра за отбранителни иновации, което демонстрира важността на сътрудничеството между Министерството на отбраната и промишлеността при разработването на отбранителни способности.

През февруари Австралия пое ангажимент да предостави на Украйна безпилотни летателни системи на стойност 33 млн. долара. Украйна масово обогатява флота си от безпилотни летателни апарати с различни нови модели, а PPDS Corvo е един от по-необичайните. Индустрията на безпилотните летателни апарати обикновено се фокусира върху все по-сложни и скъпи безпилотни летателни апарати, но компании като SYPAQ се ангажират с доставката на евтини дронове за еднократна употреба в големи количества. PPDS е прост и елементарен, но фабрично произведеният дрон все пак е по-усъвършенстван от някои от самоделните дронове, които украинските сили успешно използваха за бомбардировките си, със значително по-усъвършенстван софтуер.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

16 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини