Киев въведе санкции за предприятията, разпространяващи руския счетоводен софтуер 1С.

На 15 май тази година президентът на Украйна Пьотр Порошенко подписа указ за новите икономически санкции по отношение на Руската Федерация. Предлага се блокиране на територията на Украйна достъпа до всички услуги на Яндекс, социалната мрежа ВКонтакте, както и към сайтовете на Kaspersky Lab и Доктор Уеб. Украинският телевизионен канал „Канал 24“ обяви, че санкциите засягат и предприятията разпространяващи счетоводния софтуер .

Службите за безопасност на Украйна са изследвали тези програми и са открили, че някои от тях се използват за нелегално и незаконно събиране на информация, „което е на практика кибершоипнаж“ – каза главният секретар на службата по национална безопасност и отбрана на Украйна (СНБО) Александър Турчинов.

Турчинов допълни, че събраните по този начин данни се използват за разпространението на вреден код, подобно на WannaCry миналата седмица. Тази информация може да се използва за осъществяването на мощни кибератаки.

Турчинов отбеляза, че няма как да бъдат накарани счетоводителите бързо да се откажат от руския софтуер. Но държавните институции ще трябва да използват украински софтуер.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
7 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари