Службата по безопасност на Украйна проведе обиски в офисите на Яндекс в Киев и Одеса.

Служителите на Службата за безопасност на Украйна под ръководството на Генералната прокуратура проведоха обиски в киевския и одеския офис на Яндекс. В официалното прессъобщение се казва, че IT компанията незаконно е събирала и предавала личните данни на украинските потребители на руските специални служби.

Става дума за информация като телефонни номера, електронни адреси, акаунти в социалните мрежи, местонахождение, професия, работа, почивка, източници и размер на дохода. Сред потребителите, данните на които се изпраща в РФ, са служители на украинските правни органи, на специалните служби на Украйна, военни, органи на държавната власт и държавното управление.

Според съобщението за пресата, събраната от Яндекс информация е използвана за подготовката и провеждането на диверсионни операции. По време на обиска са иззети сървъри и документация за провеждане на експертизи.

Започнало е следствие. Изпращането на данни на украинските граждани от страна на Яндекс е вече установен факт, заведено е дело по параграф 11 от НК на Украйна, който означава държавна измяна.

Яндекс отрича да е предавал данни на руските специални служби. Наети са юристи с опит в международното дело, които да защитят служителите на IT компанията.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари