В рамките на първия етап от сътрудничеството с тръстовия фонд Украйна-НАТО, страната получи техническо оборудване и софтуер за киберзащита на сума от 1 милион евро.

Сумата от първия транш е в размер на 1 милион евро, а с оборудването и софтуера ще работят украински специалисти. Към хардуера и програмното осигуряване са включени тренировъчни курсове за украинските експерти.

Новата техника ще се използва за създаването на центрове за реагиране при възникване на компютърни инциденти в ключовите държавни институции на Украйна.

Заместникът на Генералния секретар на НАТО Сорин Дукару отбеляза, че оборудването е доставени от 10 държави членки на НАТО, включително САЩ, Турция, Португалия, Румъния, Албания, Унгария, Италия, Естония.

Тръстовият фонд на НАТО за съдействие на Украйна в заздравяване на националната киберзащита бе учреден през 2014 година. Интересите на украинската страна се представят от Службата за безопасност на Украйна (СБУ).

Да си припомним, че на 27 юни тази година започна мащабна кибератака срещу украински фирмени компютри от рансъмуера Petya.A, който криптира всички данни и иска откуп за тяхното отключване в размер на $300. По-късно вирусът се разпространи и в другите държави, а после се разбра, че дори и да се плати, файловете не могат да се декриптират.

Според най-нова информация, това е едва първата и очевидна дейност на Petya.A. Подробният анализа показа, че основната добре маскирана дейност на вируса е отваряне на възможности за проникване и на други съвсем изтънчени зарази.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари