В рамките на първия етап от сътрудничеството с тръстовия фонд Украйна-НАТО, страната получи техническо оборудване и софтуер за киберзащита на сума от 1 милион евро.

Сумата от първия транш е в размер на 1 милион евро, а с оборудването и софтуера ще работят украински специалисти. Към хардуера и програмното осигуряване са включени тренировъчни курсове за украинските експерти.

Новата техника ще се използва за създаването на центрове за реагиране при възникване на компютърни инциденти в ключовите държавни институции на Украйна.

Заместникът на Генералния секретар на НАТО Сорин Дукару отбеляза, че оборудването е доставени от 10 държави членки на НАТО, включително САЩ, Турция, Португалия, Румъния, Албания, Унгария, Италия, Естония.

Тръстовият фонд на НАТО за съдействие на Украйна в заздравяване на националната киберзащита бе учреден през 2014 година. Интересите на украинската страна се представят от Службата за безопасност на Украйна (СБУ).

Да си припомним, че на 27 юни тази година започна мащабна кибератака срещу украински фирмени компютри от рансъмуера Petya.A, който криптира всички данни и иска откуп за тяхното отключване в размер на $300. По-късно вирусът се разпространи и в другите държави, а после се разбра, че дори и да се плати, файловете не могат да се декриптират.

Според най-нова информация, това е едва първата и очевидна дейност на Petya.A. Подробният анализа показа, че основната добре маскирана дейност на вируса е отваряне на възможности за проникване и на други съвсем изтънчени зарази.

6
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
5 Коментари
1 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
dkmi
dkmi

Да се чете:
NSA & CIA успешно внедриха троянски кон в Украйна 🙂

Калин
Калин

Открит е нов киберфронт. Срещу кого е ясно 😀
Възможност за тестване на кибер оръжия.

_nib_
_nib_

Тъпо е.Ноооо.Явно и техните политици са дупедавци.Щом не гледат интереса на народа и страната си,а американските интереси.

dkmi
dkmi

Някои неща в статията си противоречат: 1. Petya.A, който криптира всички данни и иска откуп за тяхното отключване в размер на $300. По-късно вирусът се разпространи и в другите държави, а после се разбра, че дори и да се плати, файловете не могат да се декриптират. 2. Подробният анализа показа, че основната добре маскирана дейност на вируса е отваряне на възможности за проникване и на други съвсем изтънчени зарази. 3. Имате статия, озаглавена „Ето как сами можем да генерираме декриптиращия ключ за рансъмуера Petya“, че дори и с демонстрация как точно се случва декриптирането. Кой идоит би „маскирал“ вирус като… Виж още »

Zapoznat
Zapoznat

То се разбра, какви средства и експлойти ползват вирусите.
Но американците си мълчат и нищо не коментират относно постоянните гафове на разузнавателните им агенции.
А сега и ще внедрят троянски коне в Украйна и ще се опитват да шпионират и Русия.
Изобщо пропагандата на САЩ по-малко и малко работи.
Хората не са толкова глупави като преди 10-15 години.

dkmi
dkmi

„Хората не са толкова глупави като преди 10-15 години.“ Напротив – по-глупави са. Сега всичко се оправдава със „сигурността“ – един вид „ние ще те следим непрекъснато, но не се притеснявай – то е за твоята сигурност“, или „дай ни пълен достъп до компютъра си, за да те предпазим от заразяване“, „за по-сигурно качи си файловете в нашият cloud storage – даваме ти неограничено безплатно място!“. Всичко малко по малко се нарежда така, както беше предвидено преди години. Баща ми ми е казвал, че по негово време са учили „основи на комунизма“, та там се засягал и капитализма. И когато… Виж още »