Година след мащабната кибератака към украински енергийни мощности, страната преживя втора такава, която е била проведена през изминалите почивни дни, предава Reuters. За разлика от тази от миналата година, настоящата е била насочена към столицата Киев и е оставила северната ѝ част без ток за часове. Властите са стартирали разследване над инцидента. Шефът на държавната енергийна компания Всеволод Ковалчук е заявил, че електростанция в близост до Киев неочаквано е спряла нормалната си работа, което е довело до спиране на енергоподаването.

Ковалчук заявява, че сривът се е равнявал на 200 мегавата от капацитета на станцията или една пета от нужната денонощна енергия на Киев. „Това е много. Подобен род сривове са изключително, изключително редки“, заявява Ковалчук пред Reuters. Той обаче не изключва срив във физическите системи, освен външната намеса.

IT отделът, обслужващ мрежата на компанията е открил предадени данни към системите на станцията, които не са включени в стандартните протоколи.

Припомняме, че по Коледа миналата година, атака към енергоразпределителната мрежа на Ивано-Франковския район остави над 80 000 души без ток, като според SANS ICS, международна организация, занимаваща се с изследване на сигурността на индустриалните контролни системи и важни инфраструктурни обекти, инцидентът е първият случай, в който кибератака засяга гражданска инфраструктура (pdf). В разследването на случая е била открита зловредна програма с името Black Energy, която се вярва, че е използвана от руска APT (advanced persistent threat) групировка, свързваща се с Кремъл.

Все още не е известно, дали двата инцидента са свързани.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари