21.6 C
София

Уличиха полицията в Ню Йорк в редактиране на статии за полицейско насилие в Wikipedia

Най-четени

Иво Цеков
Автор, геймър, почитател на комедиите, Saturday Night Live и всичко друго, което може да извика усмивка на лицето.

IP адреси, свързани с компютърната мрежа на Полицейското управление на Ню Йорк, са били използвани, за да редактират статии, описващи случаи на полицейско насилие в Wikipedia.

Това не е първият път, когато властите са били уличавани в опити за премахване на по-изобличаващи материали в популярната енциклопедия, но случаят съвпада с обявяването на националната инициатива за „създаване на доверие и справедливост“ в полицейските сили на САЩ, която се провежда от Министерството на правосъдието.

Най-малко 85 IP адреса, свързани с 1 Police Plaza в Ню Йорк, са променяли статии в Wikipedia, в които се говори за известни случаи на злоупотреба с полицейски права. Сред тях са инцидентът с Ерик Гарнър, който бе задушен до смърт от полицай миналото лято, както и тези с Шон Бел и Амаду Диало. Промени са били правени и в случаи, разкриващи скандали в Полицейското управление на Ню Йорк, неговата програма за обискиране, както и с ръководството му.

Особено проблемен е случаят с Гарнър, чиито арест и убийство бяха заснети на видео. Промени в статията са правени в деня, в който излезе оправдателното решение на Голямото жури. Така например, изразът „Гарнър вдигна двете си ръце във въздуха“ е променен на далеч по-неопределеното и заплашително „Гарнър размаха ръце“.

Говорител на Полицейското управление на Ню Йорк обяви, че „въпросът се разглежда вътрешно“ без друг коментар.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини