fbpx
1.1 C
София

Ултра точните атомни часовници могат да засичат колебанията в тъмната материя

Най-четени

В преследването си на отговора на въпроса какво всъщност представлява тъмната материя, онази невидима материя, която съставлява по-голямата част от Вселената, учените намират ново приложение на най-точните съществуващи измерители на времето, които човечеството познава – атомните часовници.

Крайната цел е да се използва изключително точен атомен часовник, толкова точен, че ще му бъдат необходими около 20 милиарда години работа, за да се отклони с една единствена секунда от зададеното време, за да проследят трептенията, отделяни при взаимодействието на частиците на тъмната материя с частиците на видимата материя в космоса, според научния журнал Phys.org. Учените нямат намерение да изстрелват атомни часовници в космоса, но техните възможности да бъдат използвани за лов на тъмна материя.

По-конкретно, атомните часовници отразяват времето, като измерват минутните отмествания в честотата, когато атомите получават или отдаван електрони. В случая, същия принцип може да бъде използван за измерване на честотите на частиците, когато взаимодействат с тъмната материя.

Подобна идея не хрумва на научната общност за първи път. Вече са провеждани предишни опити за засичане на взаимодействията на тъмната материя чрез атомни часовници, като за целта са използвани такива работещи със сребърни атоми. Сега учените обаче решават да използват подобен принцип, но с разликата, че нещата се разглеждат в много по-сериозен мащаб – приблизително до една милиардна част от масата на един електрон в сребърните атоми.

Информацията за изследването е публикувана в научното списание Physical Review Letters от водещия автор Джун Йе от Университета в Колорадо и Националния институт за стандарти и технологии на САЩ. Той казва пред Phys.org следното: „Тази работа ще представлява първия опит да се използват атомни часовници, за да се засече профила на трептенията на тъмната материя“.

Ако взаимодействията между тъмната и видимата материя се колебаят в рамките на приетите в момента амплитуди, възможно е експериментът на Йе най-сетне да даде на научната общност повече яснота за начина, по който двете материи си взаимодействат.

В противен случай, Phys.org предлага, че учените ще трябва да пренапишат своите модели за тъмната материя, за да включат дори по-слаби трептения от взаимодействия, за които дори не са предполагали до този момент. И изследването на тъмната материя ще се върне в началната си позиция.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини