fbpx
1.4 C
София

Умната нация: Сингапур оперира Интернет на дърветата, в стремеж да дигитализира всеки аспект от живота

Най-четени

Сингапур е обсебен от дърветата. Островната държава с население от 5.45 милиона души е дом на около седем милиона дървета. Управлява много от тях с помощта на огромна схема за наблюдение от тип интернет на нещата (IoT).

Целта на града-държава e да се превърне в интелигентна нация чрез всеобхватен план.  Той използва технологии за управление, свързване и проследяване на възможно най-много аспекти на живота.

По тази причина Сингапурският съвет за национални паркове (NParks) проследява дърветата – около шест милиона от тях. Те се включват в системата след като достигнат определен размер. 

От там нататък лесовъдите ги управляват с помощта на приложение.

Дърветата продължават да се посещават редовно, за да се следи стабилността им. Но системата за дистанционно управление на дърветата позволява много други задачи по управлението на дърветата да се извършват от комфорта на климатизиран офис.

Сингапур е близо до Екватора, там има вечно лято с високи дневни температури. В същото време, в средно от 167 дни в годината вали дъжд. За да се случва процеса, на всяко дърво в системата се създава цифров двойник – посредством облак от LiDAR точки. Той се комбинира с изкуствен интелект, който локализира, анализира и категоризира дърветата.

Така например не се налага да се измерват дърветата.

След това NParks прилага модели на крайни елементи към цифровите близнаци. Чрез тези модели се изследва цялостната стабилност на дърветата при различни метеорологични условия. Това е много важно заради силните тропически бури там. Вземат се предвид архитектурата на дърветата, здравината на дървесината, размера и разпространението на корените. 

Органът използва сателитно дистанционно наблюдение за мултиспектрален анализ, за да определи нивата на хлорофил.

Така служителите се уверяват, че дърветата все още функционират нормално. В системата се включват улични камери, които дават панорамни изображения за дистанционни визуални проверки. Прикрепят се физически сензори за наклон към по-зрелите дървета – за да се открива всяко внезапно движение, което може да означава риск.

В случай, че системата предупреди за някакъв проблем, служителите могат да предприемат мерки за подобряване на структурата на дървото или да извършат допълнителна оценка. 

Друг от аспектите на ситсемата с Интернет на дърветата е проследяването и предотвратяването на инциденти. 

Независимо дали става въпрос за падане на клон, счупване на ствола или изкореняване на дървото. Следейки общото благосъстояние на всяко дърво и имайки възможност да реагират при нужда – скастряне, укрепване, работа с почвата, премахване на дървото, преди да е станало късно, и прочие. В началото на века е имало 3000 случая на година, докато днес са по-малко от 500 на година. 


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини