Умният мотор на BMW изпълнява курсове без ездач

4
855
Тази седмица мото подразделението BMW Motorrad демонстрира своята визия за самоуправляващ се мотор. И тя наистина е зашеметяваща. Машината е базирана на R1200GS, по който баварският гигант работи повече от две години. Във видеото по-горе може да видите как моторът – без ездач, разбира се – може да запали, ускори, взима завои и спира напълно сам.

Не очаквайте обаче това да е моторът, с който пазарувате от разстояние. Поне не скоро. Компанията възнамерява да използва прототипа на умен мотоциклет, за да научи повече за този тип превозни средства и това как да подобри функциите по безопасността, а не за крайни потребители.

„Прототипът ни помага да разширим познанията си за динамиката на автомобила, за да можем да класифицираме поведението на ездача и да определим дали дадено положение ще стане опасно или не“, казва Щефан Ханс, инженер по безопасността в Motorrad. „Ако е така, можем да информираме, да предупреждаваме или да се намесваме директно“.

Моторът ще бъде използван за разработване на нови системи за безопасност, насочени към поддържане на невнимателни шофьори.

Докато умните автомобили вече получиха цял набор от функции за шофиране с AI помощ, мотоциклети не са толкова развити. Така че ще бъде интересно да видим какъв вид безопасност и автономно шофиране BMW Motorrad ще развива с помощта на самоуправляващия се мотоциклет.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари