„Умни“ електрически контакти ще пестят енергия

0
177

Учени от Института Фраунхофер в Германия са разработили платформа, която позволява отдалечен контрол на работата на включените към домашната електрическа мрежа електроуреди с помощта на смартфон или компютър с достъп до интернет. В системата за автоматизация на домакинството HexaBus, създадена в рамките на проекта mySmartGrid, са включени „умни“ електрически контакти с вграден чип за безжична връзка и специален USB модул, който се свързва към безжичен рутер. Платформата е базирана на операционната система Contiki, предназначена за устройства за вграждане, и използва протокола IPv6.

Потребителят въвежда команди в обикновен уеб браузър или специално приложение за Android-устройства, след което те се изпращат чрез рутера към контакта. Каналът за трансфер на данните е двупосочен: системата от своя страна може да изпраща на собственика на жилището информация за потреблението на енергия на всеки уред. Предаваните данни се криптират чрез протокола AES-128.

Предполага се, че платформата HexaBus ще позволи да се оптимизира потреблението на електроенергия и да се намалят разходите за комунални услуги. Например, намирайки се извън дома си, собственикът може да пусне пералната машина във време, когато тарифите за електроенергия са най-ниски или електрическата мрежа е най-малко натоварена, както и да активира миялната машина, когато инсталираните на покрива на сградата слънчеви панели отдават най-голямо количество енергия.

Освен това чрез HexaBus разсеяният потребител ще може да изключи осветлението, което е забравил да свети при тръгването си на път, или да включи предварително климатичната система, за да осигури желаната от него температура при завръщането му вкъщи.

Изследователите твърдят, че „умните“ контакти вече са готови за търговска употреба. Цената на системата HexaBus засега не се уточнява.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари