Унгария глоби Facebook с $4 милиона за лъжлив слоган

4
569

Унгарската Агенция по въпросите за конкуренцията глоби Facebook с 1,2 милиона форинта (около $4 милиона) за това, че социалната мрежа е заблуждавала своите потребители в Унгария, когато е обявявала, че нейните услуги са безплатни. Според местните специалисти, това е най-голямата в историята на тази страна глоба, отнасяща се до защита правата на потребителите.

Associated Press съобщи, че причината за налагането на глобата е слоганът „Безплатно е и всеки може да се присъедини“ (Free and anyone can join), който Facebook преди време поставяше в своята начална страница и в справочния си център, като по този начин заявяваше, че услугите на социалната мрежа са безплатни.

Според унгарската агенция, истината е, че въпреки, че никой не дава пари, потребителите плащат за използването на социалната мрежа със своите потребителски данни. Facebook събира много данни за потребителите – техните предпочитания, интереси и навици. След това социалната мрежа продава тези данни на работодателите за повишаване ефективността на рекламите и рекламните кампании. Таргетираните по този начин реклами се показват отново на Facebook и най-вече на същите потребители.

Унгарската агенция заяви, че съобщението за безплатния Facebook отвлича вниманието на потребителите от осъзнаването, че биха могли да искат компенсация за своите лични данни, както и от факта, че Facebook събира всички възможни данни, до които се докопа.

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
2 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
saentist
saentist

А нашите упавници спят.

Станислав
Станислав

Нашите уплавници нанкат. Тихо да не ги събудим, че сънуват прекрасни сънища – как взимат подкупи от Фейсбук.

не спят, ама са в поза партер
не спят, ама са в поза партер

Разтварят широко бузките и се подмазват с вазелин, за да поемат по-леко големия евр(оГ)ейски рязан, който чифутските корпорации набиват на народите.

TNT
TNT

компенсация трябва да има