Унгария глоби Facebook с $4 милиона за лъжлив слоган

4
650

Унгарската Агенция по въпросите за конкуренцията глоби Facebook с 1,2 милиона форинта (около $4 милиона) за това, че социалната мрежа е заблуждавала своите потребители в Унгария, когато е обявявала, че нейните услуги са безплатни. Според местните специалисти, това е най-голямата в историята на тази страна глоба, отнасяща се до защита правата на потребителите.

Associated Press съобщи, че причината за налагането на глобата е слоганът „Безплатно е и всеки може да се присъедини“ (Free and anyone can join), който Facebook преди време поставяше в своята начална страница и в справочния си център, като по този начин заявяваше, че услугите на социалната мрежа са безплатни.

Според унгарската агенция, истината е, че въпреки, че никой не дава пари, потребителите плащат за използването на социалната мрежа със своите потребителски данни. Facebook събира много данни за потребителите – техните предпочитания, интереси и навици. След това социалната мрежа продава тези данни на работодателите за повишаване ефективността на рекламите и рекламните кампании. Таргетираните по този начин реклами се показват отново на Facebook и най-вече на същите потребители.

Унгарската агенция заяви, че съобщението за безплатния Facebook отвлича вниманието на потребителите от осъзнаването, че биха могли да искат компенсация за своите лични данни, както и от факта, че Facebook събира всички възможни данни, до които се докопа.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари