Университетът Бъркли се присъедини към онлайн платформата за образование edX

0
24

В началото на май ви разказахме за една доста вълнуваща инициатива стартирана от две от най-престижните американски висши учебни заведения Харвард и Масачузетския институт по технологии (MIT). Инициативата се нарича edX и представлява платформа, предлагаща избор от дистанционни образователни курсове напълно безплатни за учащите.

Още тогава предрекохме, че edX има огромен потенциал за бъдеще и изглежда този потенциал вече е на път да се осъществи. Още един престижен американски вуз – Калифорнийският университет Бъркли обяви, че също ще се присъедини към инициативата. Институтът ще предлага безплатни курсове по обществено здраве, компютърни науки и химия на твърдото състояние.

Бъркли е един от най-успешните университети в Щатите в момента, като тази година бе награден с отличието „Най-добър държавен университет“. Скоро основателите на edX ще основат и Консорциума „X University“, в който представители на Бъркли ще заемат председателското място.

Целта на edX и на „X-университетите“ (вузовете, които взимат участие в платформата) е да се предостави качествено образование на всички хора по света, независимо от материалното им положение. Единственото условие е те да имат достъп до интернет. Със създаването на консорциума обхватът на тази платформа ще бъде разширен и ще включи не само американски университети, но и вузове от цял свят.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари