fbpx
32.1 C
София

Уникална компютърна защита разработиха английски специалисти

Най-четени

Калин Карабойчев
Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

Уникални тапети (не такива за десктопа ви 😉 ), които предпазват от хакери, разработи британска компания.
Новата технология прави невъзможно нежеланото проникване в т. нар. „уай-фи“ (безжична мрежа), като в същото време не блокира сигналите на мобилните телефони. Специалната система може да предпази намиращите се в стаята хора и от подслушване.
Основната цел, с която са създадени предпазните „тапети“, е да спре достъпът на външни лица до секретни мрежи на фирми и държавни учреждения, в които използването на безжичните връзки се е наложило през последните години.
Досега всеки хакер спокойно можеше да се прикачи към безжичната компютърна система на дадена компания, да я разбие или да източи нужната му информация.
Независимо че базата данни на компанията се охранява със свръхстроги мерки за сигурност, които не могат да бъда разбити от аматьори, всеки специалист, който се намира в обсег от 100 метра, може да заобиколи корпоративните прегради и да проникне направо в мрежата на фирмата, ако се настрои на същата вълнова честота, на която е и безжичната мрежа.
Британският далекосъобщителен регулатор „Офком“ плати на компанията „БАЕ системс“ да намери изход за фирмите, които все по-често се оплакват от случаи на открадната информация и разбити от хакери системи. „БАЕ системс“ базира проучването си на секретна технология срещу крадци, която използва тайни военни радари за прикриване антените на радара на военни кораби или самолети.
До този момент единственият начин да се предотврати незаконното влизане до корпоративни или държавни тайни, използващи ставащите все по-популярни безжични мрежи, бе да се използва специална услуга за проверка на сигнали, наречена „Клетката на Фарадей“. За целта стените, където се намират компютрите с поверителна информация, се подплатяват с алуминиево фолио и стъкло, което поглъща радиовълните на евентуалните хакери.
„Клетката на Фарадей“ се използва рядко, защото се изгражда трудно, бавно и е много скъпа. Съществен неин недостатък е, че никой не може да използва клетъчния си телефон в сградата, където има инсталирана защита.
Уникалните тапети, които „БАЕ системс“ разработва, са направени от фина каптонова тъкан с дебелина 0,1 милиметра
(Същият пластичен материал се използва за направата на гъвкави части за леки, преносими кухненски уреди.) За да подсилят повърхността на творението си, британските изследователи са покрили каптона от всяка страна с фин пласт мед.
Медният слой от едната страна на тъканта се премахва. В резултат на операцията се получава решетка от медни фигурки, наподобяващи кръстчета. От другата страна на каптона се образуват кръстоподобни дупчици, които, погледнати под ъгъл от 45 градуса, образуват координатна мрежа.
Специалистите от „БАЕ системс“ твърдят, че чрез промяната на размерите на медните кръстчета и разстоянията между тях се постигат уникални резултати – листът пропуска само определени сигнали, а останалите се блокират.
„Тапетите“ унищожават нежелани и случайни сигнали и честоти с оптическото пречупване на входящите сигнали.
„Разработваме технологията, но нямаме никакво намерение да разкриваме подробности“ – категоричен е ръководителят на проекта Кевин Мичел.
Инженери от „Офком“ твърдят пред електронния сайт „Ню Сайънтист“, че специалният „тапет“ блокира уай-фи сигнали на 2, 4, 5, и 6 гигахерца, като в същото време пропуска сигнали от клетъчни телефони 3G и GSM.
Нещо повече – филтрирането на сигнали може да се включва и изключва при определено свързване на медните кръстчета в „тапети“ с диоди. Когато електрически ток подхрани диодите, всички честоти се блокират. Изключването им отваря панела за сигнали от мобилни телефони.
Покриването на стените с такъв тапет може да се осъществи на относително ниски цени. Квадратният метър ще струва няколко хиляди долара – дребна сума за големия бизнес, като се има предвид, че загубите от проникването в мрежата на фирмата от зложелателни хакери може да има непредвидими последици.
„БАЕ системс“ разработва и специална версия от покритието, предназначена за прозорци.
Един от шефовете на „Офком“-Уилям Уеб казва, че с новата технология ще се осъществи изключително ефективен контрол върху входящите и изходящи сигнали. Потокът от информация ще се разпределя така, че всеки сигнал да отива там, където е предназначението му, и никъде другаде.

Източник: IT in the press


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Нови ревюта

Huawei Watch GT 4 – среща на модата и иновациите около вашата китка

Съвсем не изненадващ е фактът, че  Huawei разполага с една от най-мощните екосистеми, когато става въпрос за носими устройства. Всяка година компанията обогатява своята...

Подобни новини