Уолстрийт: „Акумулаторните блокове на Tesla са най-иновационните, но Volkswagen догонва“

10
9302

Конкуренцията сред производителите на електромобили се свежда на практика до един единствен фактор – акумулаторният блок. За да се разбере кой предлага най-добрите батерии и какви суми са изразходвани за тяхната разработка, аналитиците от инвестиционната банка UBS сравниха седем акумулаторни блока на най-големите производители на електромобили. Победител отново е Tesla.

В продължение на вече няколко години Тесла е лидер в производството и продажбите на електромобили и не изпитва какъвто и да било особен натиск от страна на своите съперници, понеже на практика самостоятелно създаде този пазар. Но сега ситуацията започна да се променя и автомобилната компания на Илън Мъск вече не е единственият голям играч. Пазарните анализатори от Уолстрийт анализираха седем модела акумулаторни блокове, които се използват от автомобилните компании VW, General Motors, Toyota, BMW и други. Оказа се, че засега Тесла може да не се безпокои от конкуренцията – нейните технологии значително превъзхождат по иновативност акумулаторните блокове на другите компании. Но VW има много добри шансове да догони лидера.

По време на събитието „Деня на батериите“ Илън Мъск заяви пред инвеститорите, че цените на акумулаторните блокове непременно трябва да бъдат свалени, а за тази цел е необходимо компанията да бъде най-добрата в производството на тези захранващи елементи. Съвсем същата цел са си поставили и конкурентите на Tesla – според прогнозите на Allied Market Research, пазарът на литий-йонните батерии за електромобили към 2027 година ще нарасне над три пъти – от $36,7 милиарда през 2019-та до 129,3 милиарда.

Единственият начин за всички EV компании да останат конкуренти е да положат всички възможни усилия за разработването на най-съвременни акумулаторни блокове, както всъщност направи Volkswagen.

„Tesla най-вероятно още няколко години ще остане еталон както за цената така и на използваните технологии при електромобилите. Но Volkswagen е нейният най-силен конкурент и може бързо да я догони. Инвестициите на германската компания в електрическите автомобили са в размер на 33 милиарда евро за следващите пет години. Досега никой не е инвестирал толкова големи суми в електрическия транспорт“ – се казва в доклада на Уолстрийт.

Volkswagen нарече своя план за технологичен пробив Project Artemis в чест на древногръцката богиня на лова. Целта на този план не е сложна – да бъде договорена и изпреварена Tesla. В рамките на този проект работят 200 специалиста от най-висок клас, като в тяхно разположение са всичките ресурси на компанията-майка Volkswagen Group. Едновременно с това, екипът е изцяло автономен. Неговата основна задача е към 2024 година да бъде създадена абсолютно нова цифрова платформа за електрически автомобили, която по всички ключови параметри превъзхожда електромобилите на конкуренцията.

5 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
10 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари