fbpx
28.8 C
София

Уолстрийт започна да търгува с фючърси за вода

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Водата се присъедини към златото, нефта, криптовалутите и другите ресурси, които се търгуват на борсата, съобщи Bloomberg. Това е сигурен признак, че този жизненоважен ресурс в бъдеще ще стане дефицитен.

Фермерите, хедж фондовете и общините вече могат да хеджират бъдещата наличност на вода в Калифорния. По принцип хеджирането дава възможност за застраховане от рисковете от възникване на неблагоприятна ситуация.

Калифорния е петата по големина икономика в света, при условие, че това бе отделна държава.

Така например, фючърсния договор на CME Group Inc. за месец януари 2021 година за последен път се търгуваше на ниво 496 индексни пункта което съответства на 496 долара на един акър-фут. Този договор е прикачен към калифорнийския спотов пазар за вода, който възлиза на $1,1 милиарда.

Първите в историята договори за вода се появиха през месец септември тази година, когато горещината и горските пожари опустошиха западното крайбрежие на САЩ, а Калифорния тъкмо излезе от 8-годишната засуха. Фючърсните договори са инструменти за хеджиране за големите консуматори на вода, каквито са фермерите и енергийните компании. При рязко поскъпване на водата притежателят на подобен договор получава парична компенсация, което изглажда неговите разходи. В същото време личностните договори са фактическият индикатор за бъдещ дефицит за инвеститорите от целия свят, независимо дали става дума за вода или за нещо друго.

„Промените в климата, засухата, ръстът на населението и замърсяването на околната среда вероятно ще създадат големи проблеми – водата няма да стига и нейното ценообразуване ще бъде гореща тема в продължение на дълги години“ – заяви изпълнителният директор и аналитик на RBC Capital Markets Дин Дрей. „Задължително ще следим по какъв начин се развиват тези фючърси“.

Организацията на обединените нации отдавна предупреждава. че антропогенните промени на климата водят до силни за сухи и до огромни наводнения, като по този начин достъпността на водата за пиене става непредсказуема дори и с помощта на най-съвременните суперкомпютри.

Според данните на американския мониторинг U.S. Drought Monitor, току-що отминалият изключително остър период на засуха в Калифорния е продължил от месец декември 2011 година до март 2019. Най-тежки щети са нанесени през месец юли 2014 година когато от настъпилата изключителна засуха са пострадали 58% от земите на щата. Това доведе до огромни загуби на реколта, пасбища и други ресурси свързани с водата.

Фючърсите са обвързани с калифорнийския воден индекс Nasdaq Veles, който бе въведен преди две години и измерва средната цена на водата на единица обем. Вече има две сделки за водни ресурси, договорите на които ще влязат в сила през месец януари 2021 година.

Индексът Nasdaq Veles задава ежедневната базова спотова цена на договорите за вода в Калифорния, която се базира на средните цени на сделките на петте най-големи и най-активни борси на щата.

Фючърсните договори включват тримесечни споразумения до 2022 година, всяко от които е за 10 акра-фунта вода или приблизително 3,6 милиона галона.

Според финансовите експерти към днешен ден два милиарда души живеят в държави, които имат сериозни водни проблеми, а почти две трети от целия свят през следващите четири години могат да се сблъскат със сериозния проблем за липсата на достъп до сладка вода. Ето защо идеята за управлението на рисковете свързани с водата вече има огромно значение.

За обикновените фермери това е най-надеждният начин да оценят приблизително колко ще струва водата в Калифорния след за период след половин или една година. Това им дава възможност да управляват рисковете и да облекчат един бъдещ финансов удар.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Asus Zenfone 9: Малкият голям смартфон

Преди седмица Asus представи новия си флагман Zenfone 9. С него компанията продължава традицията за компактен форм-фактор като флагмана от предишното си поколение. Исторически погледнато,...

Подобни новини