fbpx
14.8 C
София

Уолстрийт отговори на удара нанесен от Reddit

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Едно от най-популярните приложения за трейдинг Robinhood забрани изкупуването на акциите на няколко компании, курсът на които излетяха до небесата в резултат от координираната покупка от страна на членовете на общността r/WallStreetBets.

По този начин Reddit потребителите с частичната поддръжка на Илон Мъск дадоха един скъпо струващ урок на ненавижданите от тях хедж фондове, които шортнаха акциите на любимите им още от детството компании. Така бе омаломощена Nokia, известна с популярните си мобилни телефони от 20-ти век, GameStop – офлайн продажба на видеоигри и геймърски стоки с 5509 офлайн магазина, и други. Хедж фондовете търгуват на борсата с акциите на очевидно провалени бизнеси и печелят от намаляването на цената на техните ценни книжа. Според Reddit потребителите, това е все едно да риташ с всички сили вече падналия.

След страхотното ужилване от страна на тази група Reddit потребители, мощната финансова индустрия задейства всички лостове, за да погаси пожара.

Самата Reddit общност преобразува своя канал като частен, Discord изключи техния сървър, а след това включи нов, а Facebook блокира популярната трейд общност Robinhood Stock Traders. В резултат от всичко това се вдигна страхотен шум. Хедж фондовете вече загубиха и продължават да губят милиарди долари и панически се избавят от късите позиции. От всичко това някои Reddit потребители спечелиха десетки милиони долари.

В тази ситуация комисията SEC започва разследване на тези пазарни и борсови машинации. Администрацията на Байдън следи ситуацията.

По този начин сGameSpot тролна Robinhood

Постъпката на разработчиците на приложението Robinhood предизвика силното и искрено възмущение от страна на потребителите, които също искаха да вземат участие в тази лудост. Рейтингът на това приложение бързо слезе само до една звезда, но след това Google го изчисти: броят отзиви и оценки за няколко часа намаля от 392 хиляди до 180 хиляди и по този начин рейтингът на приложението Robinhood се завърна обратно пак на четири звезди.

Да отбележим, че Robinhood не е пълноценна брокерска компания. Тя има BitLicense лиценз, който дава възможност на потребителите да търгуват с цифрови активи. За извършваните транзакции не се взимат никакви такси и комисионни, така че услугите на тази компания са изключително популярни. Основната печалба на компанията идва от заплащането на „поток от поръчки“ (payment for order flow, PROF), при които клиентските поръчки и заявки се продават на високочестотните трейдъри и другите играчи на пазара.

Няколко финансовия експерта изразиха мнение, че върху Robinhood е оказал силен натиск един от най големите пазарни играчи Citadel, през който минават 40% от поръчките на Robinhood. От своя страна Citadel е тясно свързан с хедж фонда Melvin Capital, който шортваше GameStop. Напълно е възможно Citadel просто да е отказал да взема от Robinhood заявките за закупуването на акциите на GameStop.

Малко по-късно още едно популярно приложение – Ameritrade също наложи ограничения върху операциите с ценните книжа на компаниите, замесени в тази афера.

Естествено, самите потребители са крайно недоволни от подобно нарушение на тяхната свобода. Освен това, няколко сенатора, както и публични личности, включително Илън Мъск в неговия Twitter акаунт, се изказаха в поддръжка на частните инвеститори. А сега срещу Robinhood бе заведено колективно съдебно дело.

Разследването на SEC ще бъде много необичайно, понеже в този случай сговорът за напомпване на акциите е протекъл в отворен интернет форум и няма как да бъде наречена таен. Остава отворен и въпросът доколко законни или незаконни са тези действия.

Поради ръста на акциите на GameStop хедж фондовете към днешен ден са на загуба от над $5 милиарда. В началото на тази седмица – само за понеделник загубите бяха в размер на $917 милиона, а днес са $1,6 милиарда.

Абонирай се
Извести ме за
guest
7 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
Kiro
Kiro
9 месеца

„Рейтингът на това приложение бързо слезе само до една звезда, но след това Google го изчисти“
?!?!?
Ето това се нарича манипулиране и лъжовни данни! Сиреч Гугъл просто е изтрил числото гласувания и си е написал собственно число. Бата мата!

бейби джизъс
бейби джизъс
Отговор на  Kiro
9 месеца

Имаха нещо свързано с това при огромен брой отрицателни вотове на никакви база да ги чистят и по тоя начин може да си има висок рейтинг всяко приложение.

Иначе ме е яд, гледах го това преди няколко седмици и мислех да се пробвам с тия инвестиции и то точно тая група я бях видял. Не знаех само дали ще мога да го ползвам приложението от България :/

sdf
sdf
Отговор на  Kiro
9 месеца

Написано си е, че става дума за рейтинга на приложението (очевидно в „Google Store“). То се формира от оценките на тези, които са го изтеглили/закупили и е напълно възможно Google да го променя (най-лесно като „не брои“ високите или ниските оценки).
Научете се да четете, преди да плюете 🙁

Ivan
Ivan
9 месеца

Все пак българин и индиец са собстевеници на Robin Hood

Мъск
Мъск
Отговор на  Ivan
9 месеца

Да, тоя Влад Тенев се гърчеше в някакво интервю:
„Защита на нашите потребители, бла, бла…“

Някакъв ги беше нахранил:
„Не се наричай Робин Худ, ако го лапаш на шерифа на Нотингам, когато му се прииска.“

австралопитек
австралопитек
Отговор на  Мъск
9 месеца

Влад Тенев има връзка с Ружка която малко я нахраниха заради измамата с една крипто-валута ( и брат й де)
Ружка пък има връзка в ЮАР с една бизнес-дама от недалечното минало, която измами сума ти и хора с ОРИОН – Веска Меджидиева 😉 Мдаааа КУПУВАЙ народеее , пък после плачи както не е плакала и майката юнашка!

Мъск
Мъск
Отговор на  Мъск
9 месеца

Само ми крадеш ника, келеш.

Нови ревюта

Подобни новини