Уолтър Айзъксън, известният американски писател, автор на биографията на основателя Apple, покойният Стив Джобс, както и на биографиите на Леонардо да Винчи и на Алберт Айнщйн, говори пред Yahoo Finance за умишлена вреда, нанасяна от страна на социалните медии, като Facebook, Twitter и др.

Скоро предстои изслушване на изпълнителните директори на Facebook, Google и Twitter пред американски сенатори. Те ще трябва да отговарят на въпроси, свързани с появата на дезинформации в техните платформи по отношение на COVID-19, както и на всичко случило се около президентските избори на САЩ от края на миналата година.

Айзъксън, преподавател по история в университета в Тюлейн, почетен член на академичната общност на института на Аспен и дългогодишен журналист в списание „Тайм“, смята, че социалните мрежи трябва да носят по-голяма отговорност за съдържанието по техните страници. Той е убеден, че алгоритмите, които определят какво би искал да вижда потребителят пред себе си, са извънредно опасни.

Според думите му, алгоритмите на социалните мрежи ни изкарват от контрол и ни карат да бъдат все по-екстремни в поведението си. „Места, като Facebook и Twitter, както и други, използват алгоритми, които провокират хората да бъдат по-гневни и да препредават дезинформацията. Това е нещо, към което платформи като тези трябва да са по-отговорни“, споделя мнението си Айзъксън в интервю с главния редактор на Yahoo Finance Анди Съруър. „Дори, когато отида във Facebook, Twitter или някъде другаде, винаги ми се препоръчва нещо. Веднага щом прочета нещо, написано от някого, който има определена политическа нагласа, системата ме кара да стана още по-гневен за някого, който има дори по-крайно мнение. Тези неща се появяват, когато следваш рекламен модел с алгоритъм, базиращ се на това, което наричат „ангажираност“, но което реално трябва да се нарича „агресираност“.

Дебатът за контрол над социалните медии, съдържанието в тях и даже на потребителите им, тече вече доста години, но едва в последно време темата се пое по-сериозно от политиците – по принцип хора, известни с това, че не разбират или не искат да разберат начините, по които функционира онлайн пространството – ситуация с потенциално доста мрачно развитие и характерна за територии с деспотично управление, а не за западния свят. Времената се менят.

В случая на Айзъксън бих се замислил какво съдържание одобрява/“лайква“ във Facebook. Ако аз например „лайквам“ основно видеа с котета и малки кучета, да речем, същите тези… „агресиращи“ алгоритми ще ми предлагат повече видеа с миловидни котета и кучета, а не да речем неонацистки публикации. Ако „лайквам“ постове с агресия и насилие, алгоритъмът ще ми предлага още такива неща. Така че може би е добре да спре да харесва съдържание, насяващо гняв и омраза и системата няма да му ги предлага.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари