Уорън Бъфет подаде оставка като попечител на благотворителната фондация на Гейтс

0
704

Уорън Бъфет подаде оставка като попечител във фондация „Бил и Мелинда Гейтс“, тъй като благотворителната организация се бори с сътресенията, породени от развода на нейните създатели, а милиардерът се оказва в центъра на спорове за разделяне на брачно имущество и уреждане на данъци.

“Моите цели са на 100% в синхрон с целите на фондацията.“, заяви 90-годишният Бъфет в изявление, в което също обяви, че е достигнал половината от своите благотворителни цели, като е дарил всичките си акции в Berkshire Hathaway Inc. за благотворителност.

90-годишният Бъфет е допринесъл с над 27 милиарда щатски долара от собствените си пари за благотворителната организация на Гейтс през последните 15 години. Той е един от тримата членове на борда на фондация Гейтс, заедно с Бил и Мелинда Гейтс, които обявиха миналия месец, че се развеждат след 27 години брак. Бъфет не цитира пряко развода на семейство Гейтс като причина за подаването на оставката си, но същевременно даде по-широко изявление за своите цели и планове за филантропската си дейност и оползотворяването на огромното му богатство.

Какво се случва с богатството на Бъфет?

През последните седмици Бъфет се сблъска с критики на фона на разследване на ProPublica за това как някои богати лица, включително председателят и главен изпълнителен директор на Berkshire, плащат ниски данъчни ставки спрямо състоянието си. Бъфет каза, че неговите 41 милиарда щатски долара, внесени в пет благотворителни фондации, са му донесли само около 40 спестени цента данъци на всеки 1000 дарени долара.

„Това е така, защото имам сравнително малко доходи. Моето богатство остава почти изцяло разгърнато в данъчнозадължени бизнеси, които притежавам чрез своите акции в Berkshire, която редовно инвестира печалбите си, за да увеличава допълнително продукцията си и заетостта. Доходите, които получавам от други активи, просто ми позволяват да водя начина на живот, който искам.“

Той каза, че е „подходящо“ за Конгреса периодично да преразглежда данъчната политика за благотворителни вноски, особено предвид размерите на даренията на някои благотворители.

Оставката на Бъфет от борда на фондацията на Гейтс бележи поредната промяна в дългогодишното му партньорство и приятелство със самия Бил Гейтс.

И Бъфет, и Гейтс често играят бридж заедно и са пътували групово до различни места по света, включително Китай. Преди това Гейтс беше член на борда на Berkshire, преди да обяви миналата година, че напуска поста. През 2006 г. изпълнителният директор на Berkshire реши да дари по-голямата част от богатството си на фондация Гейтс, отчасти защото според него семейство Гейтс върши „много по-добра работа“ при управлението на тези благотворителни операции, отколкото Бъфет смята, че би могъл сам.

Марк Сузман, главен изпълнителен директор на фондацията, каза пред служителите миналия месец, че води преговори за укрепване на „дългосрочната устойчивост и стабилност на фондацията“.

1 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари