За да се заставят атомите на леките химически елементи да се обединяват в атоми на по-тежки елементи са необходими огромно налягане и изключително висока температура. Но не само тези два фактора са източници на опасност в камерата на термоядрения реактор.

Друг вид потенциална опасност са високоенергийните свободни електрони, възникващи в големи количества в плазмения шнур. Създаваното от тях електрическо поле има пагубно влияние върху целия процес, а потоците от тези електрони, ускорени до много високи скорости, могат дори да повредят някои от модулите на реактора.

Учените от шведския технологичен институт Чалмърс (Chalmers University of Technology) разработиха нов начин за забавянето на свободните електрони. По този начин ядрените реакциите на термоядрения синтез могат да станат стабилни и контролируеми, а реакторите – по-безопасни и ефективни.

Забавянето на свободните електрони става с помощта на йони на по-тежки газообразни елементи, като например неон и аргон. Движещите се се с висока скорост електрони попадат под влиянието на електрическите полета, възникващи от заряда на тежките йони. Това създава съпротивление, забавящо електроните, а тяхната кинетична енергия се превръща в топлина и служи за инициализиране и поддържане на термоядрения синтез, който става по-стабилен и управляем.

Новият метод за забавяне на свободните електрони бе проверен с помощта на суперкомпютър и сложен математичен модел. Практическата проверка предстои.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
1 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
2 Автори на коментарите
Даниел ДесподовРосен Пенев Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Росен Пенев
Росен Пенев

не ректор а реактор