Управлявайте кола само със силата на Вашите мисли

1
12

Учени от лаборатория в Берлин създадоха кола, която може да завива, ускорява и спира, в зависимост от това какво мислите в момента. Изпълнението се осъществява благодарение на електроенцефалограмни сензори (ЕЕГ) и известна доза креативен софтуер, закачен към хардуера на колата Ви.

Както съобщиха от Science Daily, учените от иновационните AutoNOMOS лаборатории в Свободния университет в Берлин (Freie Universität Berlin) първо помолили доброволците, участващи в начинанието да местят виртуално кубче из пространството, давайки биоелектрична информация на компютъра относно вълните, генерирани от мозъка. Тогава учените взели тази информация и я свързали с управляваното от компютър МПС, разрешавайки педалите на газта и спирачката да се контролират от мислите на шофьора по същия начин, по който той или тя са контролирали виртуалния куб.

Очевидно тестът, положен на изоставена самолетна писта, преминал повече от добре – имало само малко закъснение между мисълта на шофьора и съответната реакция на автомобила.

Разбира се към днешна дата съществуват и „самокаращите се“ коли, в които има вградени радарни сензори, предотвратяващи автомобилните сблъсъци и позволяващи автоматично успоредно паркиране на колата. Така че фактът, че можете да въртите кормилото със силата на мисълта си, доразвива до известна степен концепцията за „самокаращите се коли“. В резултат единственият Ви проблем би бил, ако се замислите за подреждане на нещата във Вашата спалня…

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари