Ураганът „Санди” повреди космическата совалка Enterprise

0
12

Космическата совалка Enterprise е създадена от специалисти на NASA през далечната 1976 година и изиграва важна роля в продължилата 30 година програма на американските совалки. Enterprise всъщност е прототип и машината никога не е имала двигатели или топлинен щит. На нея обаче са базирани останалите совалки, които изиграха значителна роля в изследването на космоса, преди да бъдат пенсионирани и разпратени в различни музеи из Съединените щати. Честта да приюти Enterprise се падна на музей в Ню Йорк, посветен на военновъздушните, морските и космическите изследвания. За съжаление се оказа, че институцията не е осигурила адекватна защита на совалката от урагана „Санди” и бурята е повредила космическия кораб, съобщи Space.com.

Совалката е била разположена в океана, върху кораб, който е част от експозицията на музея. За нейна защита е била използвана специална шатра, която обаче е била съборена още в първите часове, след като ураганът връхлетя Ню Йорк. По този начин машината е останал открита за атмосферните влияния и е получила повреди по опашката.

Щетите, причинени от урагана са видими на снимки, които различни хора са публикували в мрежата.

От NASA са коментирали, че знаят за проблема и се надяват служителите на музея да възстановят щетите възможно най-скоро. В мрежата се появиха доста коментари, че въпросният музей не е трябвало да получи совалка, тъй като няма условия за правилното съхранение на подобен експонат. От битката за честта да получат космически кораб са отпаднали доста други музеи, които са имали далеч по-адекватни условия за съхранение на ценните машини.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за